Nelichotivé hodnocení kvality másel na německém trhu
03.10.2008 | APIC-AK
Německá Stiftung Warentest zveřejnila výsledky nejnovějšího testu másel – ze 35 hodnocených druhů obdrželo osm známku „nedostatečný“. Jako perfektní nebyl ohodnocen žádný výrobek.
Berlín (lme) – Téměř každé čtvrté máslo bylo podle šetření Stiftung Warentest (německá organizace na ochranu spotřebitelů) nekvalitní. Z celkově hodnocených 35 testovaných druhů másla (z toho 11 druhů biomásel) bylo osm výrobků ohodnoceno kontrolory známkou „nedostatečný“; ve čtyřech případech se jednalo o drahé bioprodukty. 20 ze 35 nesolených výrobků – z toho 11 biomásel – přesvědčilo o své kvalitě, i když nedostaly lepší známku než "dobrý".
Vinu na špatném ohodnocení měly stále se opakující případy kontaminace produktů nežádoucími zárodky. U pěti druhů výrobků zjistili kontroloři při mikrobiologickém rozboru příliš vysoký počet koliformních zárodků, které však nebyly v žádném z případů zdraví škodlivé, ale poukazovaly na nedostatečné dodržování hygienických podmínek při výrobě másla. Tři bioprodukty z kyselé smetany byly hodnoceny negativně, protože obsahovaly naopak příliš nízké množství baktérií mléčného kvašení, které jsou nezbytné při výrobě tohoto druhu másla a jsou zdraví prospěšné.
Jako perfektní, což je zarážející, nebylo ohodnoceno ani jedno máslo! Kromě mikrobiologické kvality másel byly hodnoceny další parametry jako je roztíratelnost, obsah škodlivých látek a obal. 20krát však udělili hodnotitelé známku kvality „dobrá“. Jako nejlepší středně kyselé máslo bylo vyhodnoceno máslo Berchtesgadener Land a Sachsenmilch Die Gute (v ceně 1,44 EUR a 98 centů za 250 gramů). U másel, vyrobených ze sladké smetany, bylo nejlépe hodnoceno biomáslo Bio-Butter od firmy Alnatura (1,77 EUR); a u másel z kyselé smetany vyšlo z hodnocení nejlépe biomáslo od firmy Söbbeke (2,19 EUR). Existují však i „dobré“ produkty, jejichž cena začíná na 87 centech, uvedl jeden z hodnotitelů.
Butter im Test: Mangelnde Hygiene bei der Herstellung [2008-10-01], www.animal-health-online.de [2008-10-01],
http://www.bild.de/BILD/ratgeber/gesund-fit/2008/09/26/stiftung-warentest-butter/wie-gut-ist-sie-wirklich.html
Zdroj: Agronavigátor.cz
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



