Nemoc šílených krav restaurace zatím míjí

Nemoc šílených krav zkráceně BSE ověřená pátečním testem na farmě v Dušejově na Jihlavsku prověřila o dnech volna nabídku a poptávku u českého hovězího masa. Výsledek? Turisté z Rakouska a Německa, kteří poznávají krásy Čech také přes levné jídlo a další příhraniční služby, neodolali biftekům ani přes varovné zprávy o prokázaném nebezpečí. Na páteční zprávu přitom netrpělivě čekali jihočeští prodejci uzenin i restauratéři. Bleskově zareagovali na výsledek snad jen účastníci soutěže Concertino ubytovaní ve stejnojmenném jindřichohradeckém hotelu. "Hlavně mladí hudebníci z Rakouska a Německa se ptali, jestli na oběd nebude hovězí," sdělila tajemnice soutěže Jana Hlinková. "Jsme připraveni přizpůsobit jídelníček více poptávce, ale myslím, že to nebude ani nutné," poznamenal na to zástupce vedoucího hotelu Michal Švihálek. Kráva z Dušejova zatím jen mírně odradila zákazníky od pátečních nákupů. Alespoň podle slov řezníků. Nepatrně klesl prodej hovězího oproti jiným pátkům, navíc prodavači měli na dotazy obligátní odpověď: Z Jihlavska maso nebereme, máme jiné dodavatele. Známé budějovické uzenářství Jura v Krajinské ulici například odkazovalo zákazníky na čisté zdroje z netolických jatek Bekr. Smrtelné onemocnění zjištěné zatím u jednoho zvířete a přenosné na člověka neodradilo od masa ani víkendové turisty. "Jako každou neděli máme plno a výhradně německou klientelu. Na objednávkách to není vidět," zhodnotila včerejší den Jana Lutovská, spolumajitelka restaurace ve Strážném. Jako jindy nabízí toto zařízení kromě českých specialit i dražší bifteky a svíčkové řezy. "Prodám jich méně i bez šílených krav. To znamená, že Němci si spíš dávají levnější jídla a na druh masa tolik nekoukají," míní žena. Podobnou zkušenost má i její kolegyně z Českých Velenic Diana Lansdorfová. "Normálně šly hovězí guláše a žádný Rakušan se na nic neptal," tvrdí majitelka stravovny. Běžný přeshraniční tok turistů pocítily i nejvíc frekventované přechody s Německem a Rakouskem. Ačkoliv obě země zakázaly dovoz hovězího masa z České republiky, jejich obyvatelé si pro toto jídlo dojedou do českých hospod. "Žádný významný pokles na vstupu do republiky před dobou oběda nebyl. Trochu počet ovlivnilo počasí, ale jinak v restauracích ve Strážném bylo normálně plno," sdělil Marian Benčat z cizinecké policie. Nemoc bohužel zmrazila dodávky masa od zemědělců, kteří se snaží přežít rozvířenou psychózu. "Výkupní ceny na jatkách natolik klesly, že počkám s prodejem krav do podzimu. Zatím je mám pěkně na pastvě," míní Jiří Jonáš, který chová masný skot na Libínském Sedle na Prachaticku. Sám nedokáže chování lidí pochopit. "Vždyť nikdo ze soukromých zemědělců masokostní moučkou, která může být zdrojem nákazy, nekrmí. Připadá mi to všechno jako načasovaná panika namířená proti nám - farmářům," uvedl.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info