Nízkoenergetická sladidla obezitě nezabrání
07.03.2006 | ÚZPI
Pro prevenci obezity je účinek nízkoenergetických sladidel minimální. Cukr není pro obezitu hlavním faktorem. Podle závěrů výzkumu prováděného na univerzitě ve Walesu může mít používání nízkoenergetických sladidel při krátkodobém snižování hmotnosti jistý účinek, pro prevenci obezity u osob s normální hmotností je jejich dlouhodobý příznivý účinek minimální. Výzkumníci se domnívají, že tělo se adaptuje na redukovaný příjem energie ze sladidel a kompenzuje ho později vyšší konzumací energetických potravin. Přínosem mohou být nízkoenergetická sladidla pouze pro ty, kteří současně pravidelně a intenzivně cvičí. Výzkum potvrzuje výsledky šetření prováděného obchodní cukerní společností Sugar Bureau, které ukázaly, že cukr není pro vznik obezity hlavním faktorem.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



