Nízkotučné uzeniny
07.03.2008 | ÚZPI
Na německý trh byly uvedeny nízkotučné uzeniny s obsahem pouze 2 až 3 % tuku.
Na regálech supermarketů v některých německých spolkových zemích se objevily uzeniny s výrazně sníženým obsahem tuku. Díky vzájemné spolupráci řeznického mistra Josefa Pointera z Mindelheimu a vědců z Fraunhofer IVV se sídlem ve Friesingu se podařilo vyvinout speciální metodu výroby několika druhů uzenin (játrový sýr, šunka, různé druhy salámů, klobásy, párky) s obsahem pouhých 2 až 3 % tuku. Tuk byl pomocí této metody nahrazen proteinem. Výrazně snížená energetická hodnota masných výrobků s označením „vielLeicht“ se však neprojevila negativně změnou chuťových vlastností, takže si i labužníci mohou pochutnat stejně jako na tradičně vyrobených lahůdkových výrobcích. Základem všech druhů těchto uzenin je zvlášť kvalitní libové maso, např. maso z vepřové kýty. Patentovaný způsob zpracování masa, který je velmi šetrný, umožňuje výrazně zvýšit vaznost vody díky vysokému obsahu proteinů a tím výrazně snížit podíl tuku.
Všechny druhy vielLeicht uzenin neobsahují lepek, laktózu, žádné přídavné zvýrazňovače chuti. Jejich předností rovněž je, že po jejich konzumaci dochází ke snížení hladiny nežádoucího cholesterolu v krvi.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



