Nová pravidla pro ochranu původu potravin v EU
21.03.2006 | Hospodářské noviny
Ministři zemědělství členských států Evropské unie v pondělí schválili dvě nařízení, která by měla zjednodušit dosavadní systém ochrany regionálních a tradičních potravinářských specialit, který EU používá. Unijní značka představuje potvrzení jedinečnosti výrobku, a tedy i výhodu na trhu. Kromě vína a lihovin dosahuje počet chráněných regionálních výrobků a tradičních specialit v současnosti 727.
WTO v roce 2004 dala zčásti za pravdu stížnostem Austrálie a USA na unijní systém; EU totiž podmiňovala udělení ochrany cizím výrobkům existencí obdobného systému v dané zemi, jednak bránila operátorům z třetích zemí obracet se přímo na EK. Tyto vady jsou podle komise nyní napraveny. Podle diplomatických zdrojů proti hlasovalo pouze Nizozemsko. Nařízení již také schválil Evropský parlament.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



