Nová varna pivovaru v Přerově najíždí na zkušební provoz
21.01.2002 | Denik.cz
Stadium komplexních zkoušek probíhá v nové varně přerovského pivovaru Zubr. Její výhodou je technologie, která je natolik variabilní, že bez jakéhokoliv zásahu vyrobí i vyšší kapacitu.
"Varna vaří ekonomicky pořád stejně, bez ohledu na počet várek, " uvedl ředitel pivovaru Zubr Pavel Svoboda. V těchto dnech začala kvůli softwarovému nastavení času a teploty daného technologického postupu příprava vaření bez surovin, sladu a chmele, pouze s použitím vody. Poté se provede důkladná sanitace a již dnes nebo nejpozději zítra se navaří první várka, jež odstartuje zkušební provoz, který bude trvat třicet dnů. Během něho dojde k optimalizaci provozu, přičemž se bude postupně zvyšovat výkon varny a počet várek. Přitom nastane ověřování celé řady jednotlivých garantovaných parametrů, výkonových, kvalitativních a energetických.
"Přibližně v polovině února má varna dosáhnout plného výkonu sedmi várek za čtyřiadvacet hodin a na přelomu února a března budou ukončeny testy sledovaných ukazatelů. Zároveň se dokončí úpravy interiéru varny a venkovních prostor, " upřesnil ředitel pivovaru. Slavnostní zahájení provozu nové varny je plánováno počátkem nebo nejpozději v první polovině března.
Prvním oficiálním hostem v nové varně, který si mj. prohlédne i další provozy pivovaru, se stane ministr obrany Jaroslav Tvrdík, jenž dnes zavítá do Přerova při příležitosti slavnostního udělování pamětních medailí vojákům mise SFOR v prostorách přerovského zámku na Horním náměstí. Dominantou nové varny se stane ze železa ručně vykovaná hlava zubra o rozměrech přibližně 130x130 centimetrů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



