Nové beaujolais útočí na Francouze
22.11.2003 | Mladá fronta Dnes
Šílenství ještě nezačalo, ale k večeru to určitě bude živější, říká vedoucí pařížského obchodu s vínem řetězce Nicolas na otázku, jak se prodává nové beaujolais. Na sudu uprostřed místnosti jsou otevřeny lahve tří druhů, které jsou tady v prodeji, je možno ochutnat a vzápětí koupit víno z baterií. Nové beaujolais také zcela vévodí výloze.
"Šílení" to přinejmenším v Paříži nebylo ani o půlnoci na včerejšek, kdy se nové beaujolais mohlo začít otvírat a prodávat. Bary a restaurace byly už většinou zavřené a nepochybně čekaly až na ráno. Někde se však nabízela speciální menu, v nichž samozřejmě nové beaujolais nemohlo chybět - půlčička beaujolais bratru za 25 eur (800 korun).
S velkou slávou však vítali nové beaujolais v místě, které mu dalo jméno, v Beaujeu severně od Lyonu. Na tamním náměstí se shromáždilo asi 15 000 lidí, mezi nimi i návštěvníci ze zahraničí. V obchodech se nyní nové beaujolais prodává za 4,50 až 5,50 eura, v restauraci vyjde lahev aspoň třikrát dráž. Vína je letos míň - vinice poškodily mrazy i nebývalá letní vedra. Ta se ale zase postarala o to, že beaujolais je - přinejmenším podle odborníků - kvalitnější než obvykle. To si rozhodně nemyslí někteří ekologové.
Organizace, která si říká Robin Hood, vydala prohlášení, v němž nové beaujolais označuje dokonce za "koktejl herbicidů a fungicidů", "spíš za zamořenou vodu než víno". Deník Le Monde zase napsal, že vína z oblasti Beaujolais procházejí "vážnou krizí identity", a cituje místní vinaře, kteří za svůj cíl označují snížit objem výroby s cílem zvýšit kvalitu.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



