Nové nařízení ES o hygieně potravin živočišného původu

Nařízení ES 853/2004 stanovuje specifická hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu (jeho znění je k dispozici jako Corrigendum 01; zatím v angličtině). Tímto nařízením bude nahrazena celá řada směrnic, které budou zrušeny směrnicí 2004/41, a sice s aplikací stejně jako u celého balíčku souvisejících předpisů (nařízení 852/2004, 853/2004 a 854), 18 měsíců po nabytí jejich účinnosti, a sice nejdříve 1. 1. 2006.

Toto nařízení obsahuje obsáhlé přílohy s požadavky na hygienu a uspořádání provozoven, hygienu živočišné suroviny a hygienické praktiky při zpracování, balení, přepravě a skladování jednotlivých skupin živočišných výrobků. Jsou tak do jednoho s konzistentní strukturou shrnuty požadavky, které byly roztroušeny v několika předpisech.

Členění nařízení 853/2004

ČÁST I – OBECNÁ USTANOVENÍ

- rozsah použití,

- definice.

ČÁST II – POVINNOSTI PROVOZOVATELE POTRAVINÁŘSKÉHO PODNIKU

- registrace a schválení podniku,

- označování výrobků z hlediska zdravotního a identifikačního,

- výrobky živočišného původu dovážené z třetích zemí.

ČÁST III – OBCHODOVÁNÍ

- dokumenty,

- zvláštní osvědčení.

ČÁST IV – ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ

- podmínky pro přechodná opatření,

- úprava a přizpůsobování příloh II a III,

- postup Komise,

- spolupráce s EFSA,

- účinnost a počátek používání.

PŘÍLOHA I: DEFINICE (celé spektrum živočisných surovin, výrobků aj.)

PŘÍLOHA II: POŽADAVKY NA NĚKTERÉ VÝROBKY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU

- identifikační značy,

- záležitosti týkající se HACCP,

- údaje předávané v potravinovém řetězci.

PŘÍLOHA III: SPECIFICKÉ POŽADAVKY

Maso domácích sudokopytníků

- přeprava zvířat, porážka, bourání, hygiena na jatkách, při bourání a vykosťování, emergency jatek a okolí jatek, skladování a přeprava masa.

Maso drůbeže a hlodavců

- přeprava zvířat, porážka, bourání, hygiena na jatkách, při bourání a vykosťování, porážky na farmách.

Maso farmově chované zvěře

Maso divoké zvěře

- školení lovců z hlediska ochrany zdraví a hygieny,

- zacházení s velkými kusy zvěřiny,

- zacházení s drobnou zvěřinou.

Mleté maso, masové polotovary, mechanicky separované maso

- požadavky na vybavení provozu,

- požadavky na surovinu,

- hygiena během zpracování a po něm,

- označování.

Masné výrobky

Živí dvojskořápkoví měkkýši ( a také ostnokožci, pláštěnci a mořští plži)

- požadavky pro uvádění živých dvojskořápkových měkkýšů na trh,

- hygienické požadavky na produkci a výlov dvojskořápkových měkkýšů,

- požadavky na přechovávání dvojskořápkových měkkýšů,

- požadavky na uspořádání center pro expedici a čištění,

- hygienické požadavky na centra pro expedici a čištění,

- zdravotní normy pro živé dvojskořápkové měkkýše,

- obaly a balení dvojskořápkových měkkýšů,

- identifikační značky a označování,

- ostatní požadavky,

- požadavky na hřebenatkovité vylovené mimo klasifikované produkční oblasti.

Produkty rybolovu a rybí výrobky

- požadavky na plavidla (uspořádání a hygiena),

- požadavky během plavby a po vylodění,

- požadavky na provozy zacházející s rybami, včetně plavidel (čerstvá a zmrazená produkce, mechanická separace, paraziti, zpracované rybí výrobky),

- zdravotní normy pro produkty rybolovu (senzorické vlastnosti rybích výrobků, histamin, celkový těkavý dusík, paraziti, toxiny škodlivé z hlediska lidského zdraví),

- obaly a balení produktů rybolovu,

- skladování produktů rybolovu,

- přeprava produktů rybolovu.

Syrové mléko a mléčné výrobky

- syrové mléko – primární produkce (zdravotní požadavky na produkci syrového mléka, hygiena uchovávání mléka, kriteria pro syrové mléko),

- požadavky na mléčné výrobky (teploty, tepelné ošetření, kriteria pro kravské mléko,

- obaly a balení,

- označování,

- identifikační značky.

Vejce a vaječné výrobky

- vejce

- vaječné výrobky (požadavky na provozovny, na surovinu pro výrobu vaječných výrobků na hygieny, specifikace analytických hodnot, označování a identifikační značky.

Žabí stehýnka a hlemýždi

Živočišné tuky a škvarky

- požadavky pro provozy sběr a zpracování

- hygienické požadavky na zpracování…

Zpracované žaludky, měchýře a vnitřnosti

Želatina

- požadavky na surovinu,

- přeprava a skladování suroviny,

- požadavky na výrobu želatiny,

- požadavky na hotové výrobky.

Kolagen

- požadavky na surovinu,

- požadavky na přepravu a skladování suroviny,

- požadavky na výrobu kolagenu,

- požadavky na hotové výrobky,

- označování

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info