Nové nařízení ES o hygieně potravin živočišného původu
03.11.2004 | ÚZPI
Nařízení ES 853/2004 stanovuje specifická hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu (jeho znění je k dispozici jako Corrigendum 01; zatím v angličtině). Tímto nařízením bude nahrazena celá řada směrnic, které budou zrušeny směrnicí 2004/41, a sice s aplikací stejně jako u celého balíčku souvisejících předpisů (nařízení 852/2004, 853/2004 a 854), 18 měsíců po nabytí jejich účinnosti, a sice nejdříve 1. 1. 2006.
Toto nařízení obsahuje obsáhlé přílohy s požadavky na hygienu a uspořádání provozoven, hygienu živočišné suroviny a hygienické praktiky při zpracování, balení, přepravě a skladování jednotlivých skupin živočišných výrobků. Jsou tak do jednoho s konzistentní strukturou shrnuty požadavky, které byly roztroušeny v několika předpisech.
Členění nařízení 853/2004
ČÁST I – OBECNÁ USTANOVENÍ
- rozsah použití,
- definice.
ČÁST II – POVINNOSTI PROVOZOVATELE POTRAVINÁŘSKÉHO PODNIKU
- registrace a schválení podniku,
- označování výrobků z hlediska zdravotního a identifikačního,
- výrobky živočišného původu dovážené z třetích zemí.
ČÁST III – OBCHODOVÁNÍ
- dokumenty,
- zvláštní osvědčení.
ČÁST IV – ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ
- podmínky pro přechodná opatření,
- úprava a přizpůsobování příloh II a III,
- postup Komise,
- spolupráce s EFSA,
- účinnost a počátek používání.
PŘÍLOHA I: DEFINICE (celé spektrum živočisných surovin, výrobků aj.)
PŘÍLOHA II: POŽADAVKY NA NĚKTERÉ VÝROBKY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
- identifikační značy,
- záležitosti týkající se HACCP,
- údaje předávané v potravinovém řetězci.
PŘÍLOHA III: SPECIFICKÉ POŽADAVKY
Maso domácích sudokopytníků
- přeprava zvířat, porážka, bourání, hygiena na jatkách, při bourání a vykosťování, emergency jatek a okolí jatek, skladování a přeprava masa.
Maso drůbeže a hlodavců
- přeprava zvířat, porážka, bourání, hygiena na jatkách, při bourání a vykosťování, porážky na farmách.
Maso farmově chované zvěře
Maso divoké zvěře
- školení lovců z hlediska ochrany zdraví a hygieny,
- zacházení s velkými kusy zvěřiny,
- zacházení s drobnou zvěřinou.
Mleté maso, masové polotovary, mechanicky separované maso
- požadavky na vybavení provozu,
- požadavky na surovinu,
- hygiena během zpracování a po něm,
- označování.
Masné výrobky
Živí dvojskořápkoví měkkýši ( a také ostnokožci, pláštěnci a mořští plži)
- požadavky pro uvádění živých dvojskořápkových měkkýšů na trh,
- hygienické požadavky na produkci a výlov dvojskořápkových měkkýšů,
- požadavky na přechovávání dvojskořápkových měkkýšů,
- požadavky na uspořádání center pro expedici a čištění,
- hygienické požadavky na centra pro expedici a čištění,
- zdravotní normy pro živé dvojskořápkové měkkýše,
- obaly a balení dvojskořápkových měkkýšů,
- identifikační značky a označování,
- ostatní požadavky,
- požadavky na hřebenatkovité vylovené mimo klasifikované produkční oblasti.
Produkty rybolovu a rybí výrobky
- požadavky na plavidla (uspořádání a hygiena),
- požadavky během plavby a po vylodění,
- požadavky na provozy zacházející s rybami, včetně plavidel (čerstvá a zmrazená produkce, mechanická separace, paraziti, zpracované rybí výrobky),
- zdravotní normy pro produkty rybolovu (senzorické vlastnosti rybích výrobků, histamin, celkový těkavý dusík, paraziti, toxiny škodlivé z hlediska lidského zdraví),
- obaly a balení produktů rybolovu,
- skladování produktů rybolovu,
- přeprava produktů rybolovu.
Syrové mléko a mléčné výrobky
- syrové mléko – primární produkce (zdravotní požadavky na produkci syrového mléka, hygiena uchovávání mléka, kriteria pro syrové mléko),
- požadavky na mléčné výrobky (teploty, tepelné ošetření, kriteria pro kravské mléko,
- obaly a balení,
- označování,
- identifikační značky.
Vejce a vaječné výrobky
- vejce
- vaječné výrobky (požadavky na provozovny, na surovinu pro výrobu vaječných výrobků na hygieny, specifikace analytických hodnot, označování a identifikační značky.
Žabí stehýnka a hlemýždi
Živočišné tuky a škvarky
- požadavky pro provozy sběr a zpracování
- hygienické požadavky na zpracování…
Zpracované žaludky, měchýře a vnitřnosti
Želatina
- požadavky na surovinu,
- přeprava a skladování suroviny,
- požadavky na výrobu želatiny,
- požadavky na hotové výrobky.
Kolagen
- požadavky na surovinu,
- požadavky na přepravu a skladování suroviny,
- požadavky na výrobu kolagenu,
- požadavky na hotové výrobky,
- označování
Další články v kategorii Potravinářství
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)
- I přes možné dotování od obchodníků ceny vajec příští rok porostou, tvrdí odborníci (16.12.2025)
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)

Tweet



