Nové ruské výrobky ze zvěřiny
25.11.2008 | ÚZPI
Porovnání vlastností masných výrobků ze zvěřiny s výrobky z hovězího masa.
V Rusku se výrobci mimo jiné zabývají přehodnocováním problémů kolem použití sobího masa do masných výrobků. Dalším cílem bylo posuzování vlivu tepelného ošetření na fyzikálně chemické, biochemické a strukturálně mechanické vlastnosti tepelně opracovaných uzených masných výrobků ze zvěřiny v porovnání s masnými výrobky z hovězího masa. Například nejvyšší stupeň hydrolýzy bílkovin prostřednictvím působení enzymů byl zjištěn u libového masa ze zvěřiny. U libového hovězího masa bylo množství tyrosinu několikrát menší a obsahovalo 13,06 miligramů na gram bílkovin, což je o 6,3 procenta nižší množství než je tomu u libového masa ze zvěřiny.
Největší stabilitu vzhledem k činnosti proteolytických enzymů měly bílkoviny ze zvěřiny u tepelně opracovaných uzených masných výrobků. Tuto skutečnost lze vysvětlit tím, že zvěřina, jak o tom svědčí výsledky mikrostrukturálních sledování je charakteristická svými tenkými svalovými vlákny, které jsou přístupnější k působení proteolytických enzymů. Kromě toho se u zvěřiny vyskytují rozvolněné tenké svazky kolagenových vláken, což také způsobuje lepší přeměnu bílkovin.
Na základě provedených sledování lze učinit takový závěr, že zvěřina, podle svého chemického složení a technologických vlastností, neuvolňuje v této oblasti potravinářského průmyslu místo hovězímu masu a je cennou surovinou pro výrobu lahůdkových masných výrobků. Tyto potraviny mají z hlediska výživy vysoce hodnocené vlastnosti.
Bylo zjištěno, že tepelně opracované uzené masné výrobky ze zvěřiny mají intenzivnější a stálejší zabarvení ve srovnání s výrobky z hovězího masa. Zároveň, při aktivním působení enzymů, je umožněno jejich lepší trávení.
MEAT INDUSTRY MAGAZINE, 2,08, 85, č. 5 s. 22-26 ISSN 0869-3528
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



