Nové testy z Madety nejsou hotovy
14.02.2007 | Denik.cz
Ve středu či ve čtvrtek by měly být známy výsledky vyšetření sýrů, jejichž vzorky odebrala Státní veterinární správa v jihočeské Madetě. Slovenští hygienici zjistili v sýru Niva Pilos z produkce Madety nadměrné množství bakterie listeria, která může způsobit vážné zdravotní problémy. Podle mluvčího SVS Josefa Dubna ale dřívější tuzemské vyšetření šarží výrobku z inkriminovaného období nesvědčí o překročení limitu pro výskyt listerie. "Vyšetření těchto sýrů z inkriminovaného období v Madetě nepotvrdila nadlimitní množství listerií. Zdá se, že tento problém nemohl vzniknout v Madetě, ale někde při nedodržení teplotního režimu při přesunu, skladování, prodeji," řekl Duben TV Nova.
Testy na Slovensku ukázaly mírné překročení normy, dodal s tím, že bakterie se mohly pomnožit při nesprávné přepravě či skladování. Veterináři v pátek, po prvních informacích ze Slovenska, v Madetě odebrali nové vzorky jak ze šarže odeslané na tamní trh, tak i ze sýrů z posledních dnů.
Také ředitel Madety Milan Teplý dnes řekl, že protokol od slovenského Úřadu veřejného zdravotnictví ukazuje na to, že hodnota ve zkoumaných vzorcích byla překročena jen nepatrně. Brání se proto nařčení, že by sýr mohl jakkoliv vážně poškodit zdraví, muselo by totiž v něm být řádově mnohem vyšší množství zárodků. Přesto ale počká na výsledky testů od českých veterinářů.
Šéf Madety postup slovenského úřadu označil za nestandardní. "V protokolu není jediný záznam o tom, jak a kde ten vzorek odebrali," uvedl. Podle jeho informací dokonce slovenští hygienici testovali dalších celkem 15 vzorků ze tří šarží s trvanlivostí do 24. února, 7. března a 11. března. "Ani v jednom nebyla listeria monocytogenes zjištěna," zdůraznil Teplý.
Další články v kategorii Potravinářství
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)

Tweet



