Nové využití pro otruby
27.11.2003 | ÚZPI
Kromě výživy hospodářských zvířat byly dosud otruby považovány za odpadní produkt. Vědci z Univerzity Reims ve Francii nyní objevili, že lignin-celulózový komplex, který zůstává po extrahování cukerných látek z otrub je schopen na sebe vázat těžké kovy. Pomocí této metody mohou být zafixovány prvky jako je měď, olovo, kadmium, zinek, nikl a chrom. Při těchto pokusech se vědci ujistili, že jeden kilogram otrub je schopen vázat 20 g mědi při hodnotě pH 6,1. Schopnost vázat je sice nižší než u ostatních materiálů jako je např. pryskyřice, ale díky nižším nákladům se tato nevýhoda vyrovná. Univerzita Reims hledá nyní partnera, se kterým by dokázala využít tuto metodu v průmyslovém měřítku.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



