Nový vinný hit léta? Hard seltzer z Mikulova chutná po mangu nebo bezu
10.06.2021 | Denik.cz
Na první pohled vypadá jako minerálka. S novým typem vinného nápoje Zoda hard seltzer přichází Zahradní vinařství z Mikulova. „Inspiraci jsme získali v roce 2019 na cestě po USA. Po dlouhém testování jsme zvolili dvě příchutě: exotickou s mangem a druhou s bezovým květem,“ sdělil zakladatel vinařství Hynek Chaloupka.
Hard seltzer je v zásadě ochucená sodovka s alkoholem, množství alkoholu je přitom srovnatelné s pivem. Základem bývá ovocné víno, v případě mikulovského vinařství víno z kiwi. „Ovocné šťávy necháváme prokvasit na extra suchý základ, aby neobsahovaly téměř žádný zbytkový cukr, přidáme vodu a ovocnou složku,“ přiblížil postup Chaloupka.
* Zoda hard seltzer vyrábí Zahradní vinařství v Mikulově s příchutí manga nebo bezového květu, obsahuje 4,1 procenta alkoholu.Běžně mívá hard seltzer od 3,7 do pěti procent alkoholu, Mikulovský obsahuje 4,1 procenta. „Nabízíme jej v plechovkách o obsahu 250 mililitrů, koncového zákazníka stojí mezi šedesáti a sedmdesáti korunami,“ podotkl Chaloupka.
Ideální je hard seltzer na letní párty nebo oslavy. Nový nápoj ráda ochutná například Markéta Šafaříková z Moravského Žižkova na Břeclavsku. „Nebráním se novým věcem a chutím. A pro letní počasí Je takové pití ideální,“ poznamenala mladá žena.
Vinné nápoje vyrábí i další vinaři na jihu Moravy. Třeba žižkovské Vinařství Maděřič nabízí už několik let koziňon, unikátní vinný nápoj složený z vína, vody a sirupu vařeného z bezových květů neboli koziček. „Za šest let jsme produkci koziňonu zdesetinásobili,“ vyčíslil vinař Jiří Maděřič. Původně myslel, že o koziňon budou mít zájem lidé pouze přes léto, ale zkušenosti ukázaly, že žádaný je po celý rok.
Ve hře jsou višně a meruňkyDo budoucna plánuje i výrobu dalších nápojů. Z kapacitních a časových důvodů je ale zatím odkládá. „Chceme je dělat pouze z našich vlastních surovin. Přemýšlíme o višních, o meruňkách,“ nastínil Maděřič.
Na trhu zájem o tento typ nápojů podle něj stoupá. „Pivo z části nahradily ovocné radlery. I víno se bude do budoucna často používat pouze jako jedna z komponent,“ míní Maděřič, který je také místopředsedou Vinařské asociace.
Právě s alternativou vín mohou vinaři na trhu zaujmout. „Je doba, kdy jakákoliv novinka na trhu osloví veřejnost. Pokud se na první pohled uchytí, má budoucnost. Na druhou stranu si myslím, že v tomto směru bude i velká konkurence,“ je přesvědčený ekonom Petr Pelc ze společnosti Cyrrus.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



