Nový Zéland zavádí povinou fortifikaci chleba jodem
26.03.2008 | ÚZPI
Narůstající problém jodového deficitu se na Novém Zélandě má řešit fortifikací chleba, ke které by u většiny druhů mělo dojít během příštích 18 měsíců. Po několik let dochází u Novozélanďanů ke snižování množství konzumovaného jodu. Důvodem je jednak přirozeně nízká hladina jodu v půdě, jednak snižování přívodu jodu. Poslední průzkum zaměřený na celkovou stravu obyvatel Nového Zélandu ukázal, že spotřeba jodu je na Novém Zélandě výrazně nižší než u obyvatel jiných zemí. Jod je pro člověka esenciální živina a jeho deficit je spojen s řadou zdravotních problémů. Přestože je potřebné množství jodu velmi malé, je životně důležitý pro thyroidní hormony k udržování tělesného metabolického stavu a podpoře normálního růstu a vývoje dětí.
Příliš nízké hladiny jodu u dětí nevratně poškozují vývoj inteligence. Proto Novozélandský Úřad pro bezpečnost potravin (NZFSA) stanovil povinnost pro výrobce chleba nahrazovat nejodovanou sůl v chlebu solí jodovanou. Výjimkou jsou organické výrobky a nekvašený chléb (např. tortilla). Přírodně vysoký obsah jodu vykazují potraviny jako mořské produkty, mléčné výrobky a vejce. Výrobci chleba mají do září roku 2009, kdy vejde nové nařízení definitivně v platnost, dost času na to, aby provedli ve svých závodech potřebné změny v technologii výroby a značení výrobků. Rovněž je třeba poskytnout dostatek času na zvýšení výroby jodované soli. Více informacína adrese
http://www.rssl.com/ourservices/FoodENews/Newsletter.aspx?ENewsletterID=251
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



