Obava diabetiků z glukosaminu

D-glukosamin je jednou ze složek různých polysacharidů živočišného původu, např. chondroitinsulfátů a kyseliny hyaluronové, které se nalézají v pojivové tkáni, chitinu v houbách a řasách, heparinu v srdci, játrech a plicích, ovomukoidu ve vaječném bílku aj. Výzkumníci z College of Chiropractic v Los Angeles zjistili, že glukosaminsulfát může zvyšovat riziko vývoje inzulinové rezistence a může zhoršovat regulaci diabetu u pacientů s diabetem. Glukosaminsulfát se široce používá ke zmírňování bolesti při osteoartritidě a jiných bolestech kloubů. Obavu ze sníženého účinku inzulinu mají rovněž obézní jedinci, osoby s vysokým krevním tlakem, genetickými predispozicemi k diabetu nebo onemocněním srdce. Více informací o glukosaminu a jeho příbuzném suplementu - chondroitinu - přinese červencové vydání on-line časopisu Nutrition Science News (http://exchange.healthwell.com/nutritionsciencenews).

Nutrition Science News, červen 2000 (-kvas-)

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info