Obchody mají zásoby, zdražují mírně
03.05.2004 | Mladá fronta Dnes
Naplnit spižírnu rýží a cukrem za staré ceny půjde ještě několik týdnů. Velké obchodní řetězce slibují, že i v Evropské unii budou držet některé potraviny s vyšším clem prozatím na stejné úrovni, a to nejméně měsíc, dokud nevyprodají zásoby. "Rýže je zatím za stejnou cenu. Jede se ze zásob, které by měly vydržet zhruba do konce května," uvádí mluvčí řetězce Carrefoure Jana Havlíčková. "Zatím nemáme ani nové ceníky od dodavatelů," doplnila Lucia Cavina z Aholdu, jemuž patří prodejny Hypernova a Albert.Zkušební nákup MF DNES ve spolupráci se společností Incoma Research potvrdil, že první víkend v Evropské unii žádné zdražování nepřinesl. Nákup, který v polovině týdne vyšel na 1024 korun a který by měl svým složením odrážet nákupní chování běžné rodiny, vyšel v sobotu úplně na stejné peníze. "Prvního května nedošlo k žádné změně, zákazníci hypermarketů za stejné zboží zaplatili totožnou částku," uvedla Iveta Prášková z Incomy.
První rychlý průzkum o víkendu se omezil pouze na vybrané hypermarkety, v příštích průzkumech se šetření rozšíří na větší počet prodejen různých typů.
Součástí průzkumu bude sledování konkrétních položek, o víkendu se nákupčí zaměřili na banány, u kterých se kvůli vyšším evropským clům čeká zdražení o několik korun za kilogram. Ale v hypermarketech banány stojí zatím pořád stejně.
Restaurace úpí a zdražují
Jídlo v restauracích je od května zatíženo daňovou přirážkou 19 místo pěti procent. Majitelé pohostinství proto přes víkend viditelně zdražili. Ti, kteří ceny ponechali, tak podle svých slov učinili na úkor svých zisků a dříve nebo později se k nepopulárnímu zdražení budou muset odhodlat také.O 15 až 20 procent se kvůli zvýšení DPH zvedly ode dneška ceny v restauračních zařízeních Moravskoslezského kraje. "Nejde to udržet na starých cenách. Musíme si na sebe vydělat. Platy kuchařů dnes nejsou malé, ceny vstupů také podražily," uvedl restauratér a předseda představenstva oborového sdružení Unihost Zdeněk Kupka.
Českobudějovická restaurace Slavia se chystá navýšit ceny až s novým týdnem. Podle personálu budou v pondělí hotová jídla dražší zhruba o šest korun a pivo podraží o korunu. "Co se dá dělat, jíst se musí," povzdechl si jeden ze stálých hostů. Zdražení nemine ani restaurační a stravovací zařízení v Pardubickém kraji. Ceny se v oslovených podnicích zvýší od pondělí. "Já bych mohl ceny zvednout už ode dneška, ale počkám až do vyčerpání zásob. Jídla zdražím podle růstu DPH od pondělí," řekl provozovatel restaurace v Pardubicích. Menu, které stojí 50 korun, tak podle něj podraží asi o sedm korun.
Cestu lidí do restaurací dnes nijak nezabrzdilo zvýšení ceny jídla a pití zhruba o deset procent v podnicích v okolí česko-německých hranic. Některé hospody přitom své zákazníky upozornily na zdražení nejen na jídelních lístcích.
***
Conový barometr MF Dnes
MF DNES bude ve spolupráci se společností Incoma Research sledovat ceny v českých obchodech po vstupu do EU a po změnách daně z přidané hodnoty. Reprezentativní průzkum se zaměří na ceny nejběžnějších druhů zboží v hypermarketech, supermarketech a diskontních prodejnách ve všech krajích republiky.
Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



