Olmě roste odbyt biopotravin
18.09.2008 | ÚZPI
Podle informace obchodního ředitele mlékárny Jana Vařeky Olmě meziročně vzrost odbyt biopotravin. Druhý nejvýznamnější tuzemský výrobce mléčných výrobků za ně utržil v prvních osmi měsících roku 88,2 milionu korun, což je o 66,4 procenta více než ve stejném období loni. Vyšší odbyt biopotravin souvisí s rostoucí poptávkou po zdravé výživě v Česku.
Mlékárně se podařilo navýšit zejména prodej biomléka. V meziročním srovnání vzrostl jeho odbyt o 37 procent. Prodej všech osmi bio produktů, které zahrnuje výrobní portfolio Olmy, dosáhl v prvních osmi měsících roku nárůstu o 40,5 procenta.
"Výsledky mohly být ještě příznivější, naše produkce bio výrobků je ale nadále limitována omezeným množstvím kvalitního biomléka na trhu. Na zvyšování dodávek kvalitní suroviny neustále pracujeme," doplnil obchodní ředitel Olmy.
Olomoucká mlékárna vyrábí certifikované biopotraviny od roku 2000, kdy získala certifikát opravňující k výrobě biopotravin Bio Via Natur jako první mlékárna v tuzemsku. Například loni Olma zpracovala více než 6,7 milionu litrů biomléka, což představovalo meziroční nárůst o 178 procent.
Obliba biopotravin v Česku stále roste. Podle agentury Green marketing loňská spotřeba bioprodukce v zemi dosáhla 1,29 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 70 procent. Biopotraviny si loni také poprvé ukrojily více než půl procenta z celkové spotřeby potravin a nápojů v Česku. Přesto stále zhruba 60 procent biopotravin prodávaných na tuzemském trhu pochází ze zahraničí.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



