Opiáty v máku v SRN
01.06.2007 | ÚZPI
Spolkový úřad pro hodnocení rizik stanovil pro morfin v máku směrnou hodnotu 4 mg/kg, která bývá dodržena u makových hmot, ale nikoli u máku v tržní síti a v pekárnách.
V Baden-Würtemberg se v r. 2005 od případu otravy mákem podstatně zvýšil počet vyšetření máku z hlediska obsahu opiátů. Kojenci musela být poskytnuta intenzivní lékařská pomoc poté, co mu bylo podáno na uklidnění mléko vařené s mákem podle starého receptu. Použitý mák zřejmě obsahoval ca 1000 mg morfinu/kg máku.
Pro potravinářské účely (kvůli semenu) se pěstují odrůdy máku s nižším obsahem alkaloidů. Semena máku mají podstatně nižší obsah alkaloidů než makovina, může však docházet k potřísnění semen mléčnou šťávou při mechanickém otvírání makovic. V obchodních podmínkách je pro morfin v máku stanovena v Německu a Rakousku hodnota 20 mg/kg, v Nizozemí 10 mg/kg.
Pravidelně se nyní v SRN vyšetřují makové hmoty, mák určený k průmyslové výrobě i mák ve spotřebitelském balení. Zatímco v r. 2005 byl obsah morfinu v některých případech tak vysoký, že mohl vyvolávat nežádoucí fyziologické účinky, v r. 2006 zásadně poklesl. Přesto u 76 % ze 110 vyšetřených vzorků byl obsah morfinu nad směrnou hodnotou stanovenou v r. 2006 BfR (Spolkovým úřadem pro hodnocení rizik), která je 4 mg/kg máku, avšak jen 30 % vzorků překročilo obsah 20 mg/kg, který lze podle BfR ještě považovat za únosný.
Všechny makové hmoty měly obsah morfinu pod směrnou hodnotou, mák odebraný z pekáren měl vyšší obsah morfinu než mák z obchodní sítě.
Při stanovování směrné hodnoty nebylo bráno v úvahu, že při zpracování (mletí, tepelném ošetření) dochází ke štěpení alkaloidů. Z toho důvodu není nutno posuzovat příliš kriticky, když je u výrobce zjištěn obsah morfinu odpovídající směrné hodnotě. Horší je, že v obchodní síti mělo 28 % vzorků obsah morfinu nad 20 mg/kg. To nesvědčí o tom, že by byla přijata opatření na snížení obsahu alkaloidů.
Dtsch. Lebensm. Rdsch., 103, 2007, č. 5, s. 193-196
Další informace:
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



