Optimalizace mikrofiltrace mléka k odstranění somatických buněk
15.11.2008 | ÚZPI
Odstraňování mikroorganismů z odtučněného mléka mikrofiltrací (MF) je v mlékárenství stále častěji používané. Proces obvykle probíhá kvůli efektivitě při teplotě 50 oC, ale použití nižších teplot by vedlo k ještě lepší trvanlivosti a kvalitě mléka. Při procesu prováděném zastudena se mimimalizují mikrobiální usazeniny na membráně a předchází se klíčení termofilních spor.
Cílem studie prováděné na Cornell University (Ithaca, NY) optimalizovat proces MF zastudena s cílem efektivního odstranění mikroorganismů a somatických buněk. MF-zařízení na principu „cross flow“ sestávalo z válcové keramické membrány Tami s nominální velikostí pórů 1,4 µm. Proces se syrovým odtučněným mlékem probíhal při teplotě 6 oC, příčném proudění o rychlosti 5 až 7 m/s a tlaku na membránu 52 až 131 kPa. Průtok permeátu byl zjišťován gravimetricky, byla prováděna vyšetření mikrobiologická, chemická a stanovení somatických buněk. Průtok permeátu extrémně vzrostl, když se rychlost proudění zvýšila z 5 na 7 m/s. Kritický tlak na membránu při maximálním průtoku permeátu byl v rozmezí 60 – 85 kPa. Průtok permeátu však byl při nízké teplotě mléka (6 oC ) podstatně nižší (kolem 50 l/m2.h) než při teplotě 53 oC (kolem 350 l/m2.h). Pro zvýšení průtoku proto byl použit postup s protisměrným pulzačním dávkováním CO2 (backpulsing) k rozrušení usazenin v kanálcích vnější vrstvy membrány. Tato technika umožnila zvýšení průtoku permeátu a prodloužení délky trvání procesu při dosažení požadované čistoty permeátu a vyhovující transmisi bílkovin.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



