Ostravar, který loni sklízel úspěchy, zdražuje pivo
02.03.2006 | Mladá fronta Dnes
Milovníci piva se musejí smířit s tím, že si budou muset připlatit za další oblíbenou značku. Po Plzeňském Prazdroji nebo Gambrinusu zdražuje úspěšný ostravský pivovar Ostravar, jehož světlá desítka i dvanáctka loni vyhrála v anketě vyhlašované Svazem pivovarů a sladoven. Ostravar je moravskoslezská značka, která je silně spjata s regionem Ostravy a okolí. Ročně tady uvaří asi půl milionu hektolitrů tohoto pěnivého moku. “Zvýšení ceny se do konečné ceny v restauracích nepromítne okamžitě. Předpokládáme, že majitelé restaurací upraví cenu v časovém horizontu dvou až tří měsíců," uvedl Petr Kovařík, obchodní ředitel společnosti Pivovary Staropramen, do jehož portfolia Ostravar od roku 2000 patří.
Ostravské restaurace ale už na vyšší cenu reagují. "Zvyšujeme cenu piva Ostravar Premium od zítřka z 22 na 23 korun," řekla například zástupkyně vedoucího restaurace Kartáč v Mariánských Horách Jiřina Jurášková. Důvodem zdražení je růst cen vstupů do výroby a distribuce. „Nárůst ceny činí 6,3 procenta, což u půllitru výčepního piva Ostravar Premium představuje navýšení zhruba o 0,70 koruny,“ sdělil Martin Procházka ze zastupující mediální agentury.
Součástí Pivovarů Staropramen jsou kromě Ostravaru také pivovary Staropramen a Braník. Společnost Pivovary Staropramen zdražovala točená piva loni v listopadu o 5,3 procenta. V případě výčepního piva Staropramen Světlý představovalo toto navýšení 55 haléřů na půllitr. Loňské zvýšení ceny se jako jediné nedotklo značky Ostravar, jejíž cena se naposledy zvyšovala v roce 2004.
Ostravar si v posledních letech připsal několik významných úspěchů. Loni například hned dva jeho produkty vybrali znalci jako nejlepší česká piva.
Před měsícem zdražil některá točená piva největší domácí producent piva, Plzeňský Prazdroj. O 60 haléřů zvýšil cenu půllitru desetistupňového piva Gambrinus a také černého Velkopopovického kozla. Zdražení letos chystají i pivovary Vratislavice, Nymburk, Pardubice, Hlinsko či Drinks Union.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



