Ovčí a kozí mléko ve světě a na Slovensku
26.08.2008 | ÚZPI
Z celkové světové produkce mléka (644 mil. t v r. 2006) tvoří ovčí mléko 1,3 % a kozí 1,9 % (na Slovensku je podíl produkovaného ovčího mléka 1,1 %, kozího jen 0,13 %). Nejvyšší produkce těchto mlék je v asijských zemích (3 475 / 7 085 tis. t) a v evropských zemích (2 803/2 321 tis. t).
Tabulky v původním níže citovaném zdroji uvádějí stavy ovcí a koz, dojivost a ceny mlék v různých zemích Evropy. Nejvyšší počet ovcí je v Rumunsku (7 447 tis.), Řecku a Itálii (nejvíce ovčího mléka produkuje Itálie a Řecko), nejvíce koz je v Řecku a Španělsku (nejvíce kozího mléka produkuje Francie a Řecko). Na Slovensku bylo v r. 2006 234 tis. ovcí a 29,5 tis. koz a produkce mléka 10 resp.1,2 tis t.
Ovčí mléko je výhodné především pro výrobu celé škály plísňových sýrů ( především typu roquefort), ale i pařených sýrů a fermentovaných jogurtových výrobků.
Kozí mléko se všeobecně konzumuje častěji než ovčí, ale rovněž výrazně převažuje jeho využití k výrobě sýrů (hlavně plísňové a bílé sýry).
Pro kvalitu sýrů je nejdůležitější použití teplot, jejich prodlev a rychlosti změn teploty, a také kyselosti. Intenzita pikantní chuti sýrů závisí na době zrání.
Slovensko (a samozřejmě i ČR) za ostatními evropskými zeměmi výrazně zaostává v produkci těchto mlék, sortimentu vyráběných výrobků, nestandardnosti kvality a spotřebě. Produkční potenciál Slovenska je značně nevyužitý, typickými produkty z ovčího mléka jsou oštěpek, parenice, korbáčiky, bryndzové pomazánky, syrovátkový sýr Urda, Karpatský tvrdý sýr, Toporecký polotvrdý sýr, Klenovecký sýr aj.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



