Ozařování některých potravin
20.11.2008 | ÚZPI
Rozšíření možnosti ozařování na maso a drůbež v USA.
Většina zemědělských producentů hovězího masa pokračuje v tom, že se vyhýbá ozařování, které je ale podle FDA (Úřadu pro potraviny a léčiva) považováno za bezpečný zásah. Bylo oznámeno, že potravinářským výrobcům bylo povoleno nakládat s čerstvým špenátem a ledovým salátem ošetřeným ozařováním. Tento způsob má za cíl chránit potraviny před účinky mikroorganismu Escherichia coli a dalšími patogeny.
Pod tlakem potravinářského průmyslu a obchodních organizací se povoluje využití ionizujícího záření do hodnoty 4,0 kGy (kiloGray). Tím se zlepšují podmínky, které vedou ke snižování přítomnosti mikroorganismů E. coli, Salmonelly a Listerie, čímž se prodlužuje doba trvanlivosti u špenátu a ledového salátu.
Ke kontrole patogenů přítomných v masných výrobcích je potřeba použít větší objemy balení než je tomu u výše uvedené zeleniny. Tyto možnosti dávají výrobcům a zpracovatelům více nástrojů ke zlepšení kvality takto ošetřovaných druhů potravin, které jsou pak bezpečnější a lépe chrání lidské zdraví. Pro případ, který bude v budoucnosti vhodný pro masný průmysl, je nutné ještě potvrdit rozvoj nové technologie.
Činitelé působící v masném průmyslu jsou spokojeni, že FDA vytváří proces, který umožňuje schválení žádosti a konečný souhlas s ozařováním této třídy potravin, včetně špenátu a ledového salátu. Ozařování potravin bylo intenzivně po desetiletí studováno a zkoumáno takovým způsobem, aby byla zajištěna bezpečnost tohoto procesu, který se dá používat přiměřeným způsobem, aniž by zůstaly nevyjasněny jakékoli otázky týkající s tohoto tématu. FDA je dále podněcována k tomu, aby bylo vyhodnoceno použití dalších potravin, jež jsou uvedeny v žádosti. Mezi nimi je rovněž uvedeno maso i masné výrobky.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



