Pálavští vinaři otevřeli sklepy
25.11.2003 | Rovnost
Hned osm vinařství ve významné vinařské obci Pavlov na Mikulovsku přivítalo v sobotu milovníky vín. Na premiérovém ročníku akce nazvané Den otevřených sklepů, kterou uspořádal vinařský spolek Vinitores Palaviensis, představili jednotliví vinaři svá vína přímo ve svých sklepech. V rámci této akce byla slavnostně pokřtěna nová kolekce vín nazvaná Vinařství Pavlov.
Čtyři nová vína uvedli do života tři kmotrové, houslová virtuoska Gabriela Deméterová, ředitel firmy Víno Mikulov Jaroslav Hlaváč a vinař, který se přímo na vzniku nových vín podílel, František Drahonský. Viniční trati Mikulovska, jehož dominantou je Pálava, se řadí mezi nejteplejší a nejkvalitnější trati jižní Moravy.
Vinařská obec Pavlov s výjimečnou architekturou barokních vinařských domů, ležící v samém srdci Pálavy, získala již ve středověku punc významného vinařského centra a i v současnosti neustále nabývá na významu.
"Unikátní geologické vápencové podloží na svazích Pálavy, které jsou chráněny před proudy studených větrů, s přispěním nadmořské výšky dávají zde se rodícím bílým vínům odrůdově typické vynikající aroma a velice svěží charakter,"představil Rovnosti krátce nová vína František Drahonský a dodal, že v nové kolekci jsou zastoupena pouze bílá vína s přívlastkem, konkrétně Sauvignon, Chardonnay, Rulandské šedé a Pálava.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



