Pálenice jedou. Alkohol bude i z jahod
06.08.2008 | Denik.cz
Pálenice v přerovském regionu postupně vstupují do letošní sezony. Některá zařízení už pálí ostošest několik týdnů, většinu ale teprve zahájení sezony čeká.
Zákazníci v současné době vyhledávají pálenice s kvasem zejména z třešní, višní, malin a meruněk. Raritou jsou jahody.
„Jedeme už měsíc a půl. Jsme jednou z pálenic, která má nejdelší provoz,“ řekl David Richter z pěstitelské pálenice U Lucifera v Hranicích. Ten očekává průměrnou letošní sezonu. „Něco bude, uvidíme. Zatím je předčasné dělat závěry,“ dodal.
Další z pálenic, kde už zájemci začali vozit své kvasy, je nestarší zařízení tohoto typu na Přerovsku v obci Lipová. „Nejvíce se v těchto dnech objevují kvasy z třešní,“ upřesnil Josef Krutil z tamní pálenice. „Třešňovice je podle mě jedna z nejlepších. Má krásně aromatickou vůni, je to úplně něco jiného než ostatní pálenky,“ svěřil se jeden ze včerejších zákazníků Vratislav Jančík z nedalekých Dřevohostic.
První z jablek
Také provozovatelé pálenice v Lipové předpokládají, že letos bude průměrná sezona. „Urodilo se průměrné množství ovoce. Je ale pravdou, že v některých lokalitách bylo ovoce poničené kroupami,“ vzpomněl Krutil. Ten předpokládá, že na konci srpna by se mohly objevit už první kvasy z raných jablek, později na to pak ze švestek.
„Je k nám teď špatný přístup kvůli opravě silnice. Máme rozkopanou celou vesnici. Zákazníky může odradit značka se zákazem vjezdu na začátku obce. K nám se však přesto dostanou,“ vzkázal milovníkům pálenky Krutil.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



