Pálenice na střední Moravě ožily letos dříve
09.08.2007 | Mladá fronta Dnes
O několik týdnů dříve začala letos sezona v pálenicích na střední Moravě. Většina ovoce díky teplému počasí dozrává rychleji než v minulých letech. Majitelé palíren mají v těchto dnech plné ruce práce. Lidé nosí kvasy z letošní velké úrody třešní, která je nejlepší za poslední roky, píše dnes středomoravská příloha Mladé fronty Dnes.
"Úroda je dobrá, ovoce je letos hodně. Pálí se třešně, meruňky, ale i jahody. Zájem je velký. Začínáme ráno a končíme o půlnoci," řekl majitel pálenice ve Velkém Týnci Pavel Hnilica.
Zatímco v minulých letech se provoz v pálenicích rozjížděl až začátkem srpna, letos začali už o několik týdnů dřív. Teplé počasí zrání ovoce uspíšilo. "Všechno ovoce dozrává o tři týdny dřív než obvykle. Letos je rok třešní, taková úroda tu nebyla několik let, takže rozhodně máme co pálit," uvedla spolumajitelka pěstitelské pálenice v Náměšti na Hané Bohdana Jadrníčková.
Špatná podle pěstitelů nebude ani úroda švestek nebo meruněk, které lidé nejčastěji pálí. "Úroda meruněk je slušná, ale velké sucho mělo vliv na jejich velikost. Takže jsou menší," řekl agronom ovocnářství Ivo Pokorný z Pomony Těšetice. Průměrnou úrodu a menší velikost očekává také u jablek, které také trápí nedostatek vláhy.
Zájem získat z vlastního ovoce kořalku podle majitelů palíren pořád roste. Lidé už nezavařují tolik jako dříve a vozit ovoce do výkupen se jim nevyplatí. Palírny v regionu každoročně vyrobí desítky tisíc litrů alkoholu především z jablek, švestek, hrušek, meruněk a jiného měkkého ovoce. Pálí se ale i jahody, ryngle, hroznové víno nebo šťáva z černého rybízu či bezinek.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



