Pálenice na Zlínsku má třetinu práce oproti loňsku, ovoce pomrzlo
01.11.2016 | ceskenoviny.cz
Jen třetinu práce oproti loňskému roku má letos pěstitelská pálenice ve Hvozdné na Zlínsku. Úrodu postihly mrazy, ovoce pomrzlo, je ho mnohem méně než loni, řekl ČTK majitel pálenice Tomáš Sovadina. Podle něj je situace podobná ve všech pálenicích na Zlínsku.
"Každý druhý rok bývá slabší, letos je to ale výraznější než v minulých letech," uvedl Sovadina.
Jeho pálenice letos začala s výrobou pálenky zhruba v polovině srpna. Meruněk nebo třešní, ze kterých se běžně v létě vypaluje alkohol, bylo podle Sovadiny ale málo. "V září jsme plynule přešli na švestky. Loni jsme jeli nonstop, teď pálíme od rána do večera. Lidi se průběžně hlásí, objednávky máme asi do poloviny listopadu, ale do konce roku bude co pálit," řekl Sovadina a doplnil, že na konci roku se bude ještě pálit alkohol z jablek.
"Letos jsem vůbec nepálil, stalo se mi to po mnoha letech. Švestky nebyly skoro žádné, z letního ovoce ani z jablek nepálím, jen tradičně slivovici ze švestek. Naštěstí zásoby z minulých let mám," řekl dnes ČTK muž ze Zlína, který do pálenic pravidelně jezdí.
Na kvalitu alkoholu však nedostatek ovoce vliv neměl. Pálenice ve Hvozdné oproti loňsku nezměnila ceny, za litr absolutního, tedy stoprocentního alkoholu lidé zaplatí 205 korun. Pálenice funguje od 70. let, aktuální vlastníci ji mají 15 let, jde o rodinnou firmu.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



