Pálenice nemají meruňky, zato švestek je dost
05.09.2016 | Denik.cz
Provozovatelé pálenic na Opavsku bojovali minulý rok s nedostatkem švestek a jablek. Letos chybí meruňky.
Loňský rok byl pro majitele palíren komplikovaný kvůli nedostatku jablek a švestek. Sezonu tehdy zahájilo pálení třešní a meruněk. Letošní rok je však jiný.
„Sezona začala hodně špatně. Je to ještě horší než v minulém roce. Třešní nebylo moc a meruňky se neurodily skoro vůbec," řekl Jan Škorvan z pálenice v Radkově. I přesto, že se na některých místech příliš neurodilo, mají v pálenicích dost práce. Především díky švestkám.
„Těch pravých švestek bude letos podle mě málo, ale lidé mají často odrůdy, kterým se daří. Aktuálně třeba hodně pálíme mirabelky," vysvětluje Pavel Stoupenec z Pěstitelské pálenice Pustá Polom.
Tato slova potvrzují také v Radkově. „Švestky vypadají hodně nadějně, což by tuto sezonu mohlo zachránit. Někteří dokonce říkají, že mají švestek na stromě až moc, a aby pod náporem švestek nepraskaly větve, tak je musejí něčím podepřít," vyprávěl s úsměvem Jan Škorvan.
Přestože se zatím zdá, že letošní sezóna nebude příliš dobrá, pálenice žádné výrazné zvyšování cen neplánují. „Cenu jsme navýšili o pár korun. Není to mnoho, ale musíme reagovat na to, že rostou náklady," vysvětloval Jan Škorvan.
Naopak stejnou cenu za litr pálenky si řeknou například v Pusté Polomi.
Začátek září je tradičně dobou, kdy je palírenská sezóna v plném proudu a to díky měkkému ovoci. Během podzimu přijdou na řadu také jablka. „Záleží to obec od obce. Někde vám řeknou, že byla úroda dobrá, ale někde zažili třeba krupobití a ovoce jim pobilo," dodává Pavel Stoupenec, který při pálení razí heslo, že člověk by měl do kvasného sudu dát stejné ovoce, které by si dal do pusy.
Autor: Petr Večeřa
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



