Pálenici bravurně řídí jemná ženská ruka
10.01.2006 | Právo
Pálenice, v jejímž čele stojí žena? Pro mnohé nemyslitelná záležitost, pro obyvatele Olbramovic na Znojemsku a okolí samozřejmost, na kterou si však chvíli zvykali. Dnes už většina zákazníků, kterými jsou především muži, nedá na Miroslavu Svatuškovou dopustit a meruňkovice či jiné pálenky mají stejnou kvalitu, jako by v čele pálenice stál muž. Jak k této profesi přišla?
„Pálenice patří Viktoru Hakenovi z Moravského Krumlova a manžel s otcem mu před několika roky začali pomáhat. Tak jsem se s provozem seznámila i já,“ přiblížila svůj první kontakt s pálenicí Miroslava Svatušková, která zde již druhým rokem šéfuje. Viktor Haken hledal nástupce, který by se o pálenici staral a požádal manžela současné šéfové, který však nechtěl opustit své zaměstnání.
Další na řadě byla paní Miroslava, která se typicky mužské profese nezalekla, i když, jak přiznává, měla zpočátku strach a stále se učí. Chlapi, kteří přijížděli pálit, jí příliš nevěřili. Je však jedno, zda aparaturu obsluhuje žena, či muž, hlavně když je dobrý výsledek. A s tím nemá Svatušková problém. „Konečný výsledek záleží hlavně na kvasu. Ovoce nesmí být nahnilé, je nutné používat čisté nádoby. Každý má svůj recept na přípravu kvasu a ten bývá leckdy opředen tajemstvím,“ tvrdí Svatušková.
Jako nejlepší pálenku vidí jednoznačně meruňkovici, která je nejjemnější. Nejčastějším ovocem, které se v pálenici zpracovává, jsou meruňky, jablka a švestky, méně časté jsou hrušky, třešně či višně. U slivovice je velký rozdíl mezi různými odrůdami švestek. „Za nejlepší považuji odrůdu Damašek, která dává jemnou mandlovou chuť,“ je přesvědčena šéfová pálenice. V Olbramovicích spustili destilační aparaturu poprvé počátkem druhé poloviny srpna, od konce posledního letního měsíce se již pálí každý den. Pálenice obvykle končí svoji sezónu v dubnu. Je otázkou, jak tomu bude letos, protože ovoce se urodilo méně. „Na mne jsou pálenky obvykle hodně silné, osobně by mně stačila tak třicetiprocentní,“ směje se šarmantní šéfová, když ochutnává výsledný produkt.
Další články v kategorii Potravinářství
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)
- I přes možné dotování od obchodníků ceny vajec příští rok porostou, tvrdí odborníci (16.12.2025)
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)

Tweet



