Palírny v kraji teď jedou naplno
30.10.2003 | Právo
Naplno jedou v těchto dnech desítky pěstitelských pálenic v Olomouckém kraji. Zatímco až dosud zpracovávaly především rané ovoce, jako jsou třešně, meruňky, broskve či raná jablka, nyní se už do kotlů nalévá mimo jiné i švestkový kvas. Je tomu tak i v pěstitelské pálenici v Rokytnici na Přerovsku. "S pálením jsme letos začali 8. září a objednávky máme zatím do poloviny února.
Zájem o vypálení kvasu je přibližně stejný jako loni, ale většina lidí chce vypálit do konce roku. Pořád totiž existuje obava, že po Novém roce bude pálenka dražší," uvedla zástupkyně vedoucího rokytnické pálenice Marie Machalíková. Podobný tlak cítí v kraji i další palírny. Všechno tak nasvědčuje tomu, že zatímco v minulých letech byly v provozu většinou až do konce března, letos sezónu ukončí o měsíc dříve. "Určitý vliv na to má také stále vzrůstající počet pěstitelských pálenic. Nikdo tak už s kvasem nemusí čekat. Má-li ho hotový, může zajet tam, kde mají volno," poznamenala Machalíková. Letošní kvalita kvasu je podle ní dobrá. "Bylo hodně sluníčka, takže ovoce má dost cukru," tvrdí palírnice. V Rokytnici už letos vypálili přes pět tisíc litrů destilátů. "Z jednoho kotle, který má objem 250 litrů, vyteče v průměru 15 až 17 litrů," dodala Machalíková.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



