Palírny zahájily sezónu. Ovoce bude ale letos málo
05.07.2017 | ČT 24
Začala sezona pálení ovoce, celníci zahájili kontrolu palíren. Jejich majitelé se ale letos obávají o zákazníky, jarní mrazy jim zničily zhruba čtvrtinu úrody. Pomrzly švestky i meruňky.
Miloš Konečný z Boskovické palírny letos zahajuje šestnáctou sezónu. Na kontroly celníků už je zvyklý. Vše má připraveno a v pořádku. „Ještě zkontroluju, jestli se někde náhodou neurvala plomba. Na každé destilační lince je jich sto,“ vysvětlil majitel palírny Miloš Konečný.
Na jihu Moravy je sto dvacet dva registrovaných palíren. Celní správa musí všechny zkontrolovat, jinak nesmějí pálit. „Nesmí být poškozené plomby, musí být v pořádku měřidlo množství vyrobeného lihu,“ popsal kontrolu referent daňového dozoru Celní správy Zdeněk Matuška.
Po kontrole může začít palírna pracovat. „U nás se jako první pálí třešně a ty vypadají hodně špatně. Bude to finanční problém,“ řekl Miloš Konečný. K Miloši Konečnému přišel první den ale jen jeden zákazník. Přinesl švestky, ale z loňské úrody. Letos se mu ovoce neurodilo. „Ovoce je jen na jediném stromu, na všech ostatních švestky pomrzly. Budeme rádi, když vypálíme alespoň něco,“ stěžoval si majitel sadu Pavel Schwarzer.
Úroda je slabší na celé jižní Moravě. U švestek to bude o 470 tun méně, u meruněk o 70 a u jablek dokonce o čtyři tisíce tun méně než loni.
AUTOR pes
zdroj: ČT24
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



