Patentované mlékárenské novinky ve světě

Firmě Friesland Brands (Nizozemí) byl 23. 5. 2001 udělen patent EPA 1 101 407 týkající se postupu výroby tvrdých a polotvrdých sýrů za použití bakterií produkujících extracelulární polysacharid. Použití bakterií zlepšuje strukturu sýra a pocit v ústech, a to především u nízkotučných druhů nezávisle na obsahu vody. Zvýšený účinek se docílí tím, že se polysacharid "nalepí" na bakterie a vzniklý aglomerát nahradí chybějící tukové kuličky.

Předmětem patentu švýcarské firmy Nestlé EPA 1 102 543 (WO OO/07454) z 30. 5. 2001 je antikariogenní mléčný výrobek vyrobený na principu toho, že výrobek na bázi syřidlem ošetřeného mléka má lepší antikariogenní vlastnosti než zakysané mléčné výroby, protože obsahují glykomakropeptid rozštěpeného kaseinu. Patentované výrobky navíc obsahují želatinu, agar, sorban a chlorid vápenatý a jsou nabízeny v chlazené nebo sušené formě.

Mléčné bílkoviny nebo jejich hydrolyzáty jsou oxidačně jodovány jodchloridem ?? a chloraminem T a nadbytek jódu je chemicky redukován. Jódovaná bílkovina vypadne za 3-4 h. To je postup na přípravek určený pro zlepšení látkové výměny jódu nebo k zabránění stavů jódového deficitu obsažený v patentu ruské společnosti Medbiofarin Kalužskaja (EPA 1 104 675) z 6. 6. 2001.

Podle patentovaného postupu a příslušného zařízení švýcarského Institutu potravinářských věd PS 197 50 677 z 7. 6. 2001 lze vyrobit skladovatelné jedlé zmrazené nebo sušené částice pěny především z potravin se zvýšeným obsahem plynů. Materiál se našlehá a středem trysky sestávající ze dvou kanálů se vstříkne do zmrazovací nebo sušicí věže. Druhým kanálem trysky se dostane do komory plyn. Chladí se odspodu kapalným dusíkem a případně následuje sušení.

Zařízení umožňující lepší regulaci pasterace je podstatou patentu dánské firmy Sander Hansen A/S pod č. EPA 1 106 083 z 13. 6. 2001. K zabránění nadměrné nebo nedostatečné pasterace u piva nebo u kapalných mléčných výrobků je zařazen větší počet tepelných výměníků a vícebodové měření teplot, což umožní dokonalejší regulaci.

Podle patentů belgické společnosti Interagri 2001 S.A. EPA 1 106 077 a EPA 1 106 078 lze spektrum tuků v mléce upravit použitím krmiva s extrudáty lněného semene.

Pro zlepšení aroma potravin se sníženým obsahem tuků (především u sýrů) lze použít (podle patentu americké firmy Kraft Foods EPA 1 106 071 z 13. 6. 2001) frakce máselného tuku s bodem tání pod 25 oC zlepšené enzymaticky (lipázou) a bakteriologicky (bakteriemi mléčného kvašení).

Zlepšení konzistence a menšího uvolňování syrovátky u jogurtu se dosáhne přídavkem syrovátkové bílkoviny a laktoperoxidázy. Podle patentu japonské firmy Snow Brand Milk Products EP 0 642 740 z 13. 6. 2001 jsou definovány parametry viskozity a struktury.

Patent švýcarské firmy Tetra Laval Holding & Finance S.A. - EPA 1 108 362 z 20. 6. 2001 umožňuje upravit strukturu sýra tak, že je v podstatě bez otvorů a s neporušenou kůrkou. Nepravidelné otvory na lomu sýra se omezí, vypustí-li se operace "čedarizování" a místo toho se před naplněním do forem oddělí syrovátka. Ve formách je výrobek pod vakuem, čímž vznikne tzv. "slepá" struktura, tzn. bez otvorů. Pak se mechanicky lisuje a dále zpracovává obvyklým způsobem.

Podle patentu firmy Pharis Biotec GmbH EP 0 889 902 z 20. 6. 2001 a výzkumníka Prof. Frossmanna lze biochemickými metodami izolovat z kaseinové frakce kravského mléka peptid s antibiotickým účinkem

- casocidin, který je možno použít ke konzervaci potravin a proti plísňovým chorobám.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info