Pečivo stojí víc, hlavně to sladké
11.11.2003 | Mladá fronta Dnes
Pecen chleba o dvě koruny dražší, cena rohlíku či housky vyšší třeba o čtyřicetník. I s takovými novinkami se setkali v posledních dnech zákazníci obchodů na západě Čech. Podražilo obilí, následně mouka, ceny zvedají pekaři a teď pociťují důsledky řetězce událostí zákazníci. "Spočetli jsme, že od dodavatelů nám po současném zdražení vzrostla cena pečiva v průměru o 27 procent, u něčeho více, u něčeho méně. Takže - výrobky, které podražily, jsme o stejný díl zdražilli i my, kde ceny zůstaly, tam jsme je ponechali.
Například bochník chleba podražil o dvě koruny na 18,80 koruny," vysvětluje majitelka obchodu s potravinami v Domažlicích. Ta tvrdí, že některého pečiva nyní prodá méně. "Určitě to platí u sladkého - například šátečků. Ale rohlíky a chleba kupují lidé stejně. Základní pečivo si samozřejmě neodepřou, změny však příjemné samozřejmě nikomu nejsou, lidé se ozývají," vysvětluje domažlická obchodnice.
Léta platily stejné ceny, říkají pekaři
Ceny pečiva nerostly před současným zvýšením několik let. Pekaři tvrdí, že úprava cen už musela přijít. "Ceny pečiva se v podstatě nepohnuly od roku devadesát sedm, přestože vstupní náklady rok od roku stoupaly. Nynější zvýšení cen odráží vyšší ceny potravinářské pšenice, u které se cena za tunu zvýšila ze třech tisíc korun na více než čtyři," uvedl hlavní důvody zvýšení mluvčí skupiny Delta pekárny Jaroslav Pomp. Právě tato společnost vlastní například Pekárny Plzeň, které jsou největším podnikem svého druhu v kraji.
Nezdražují všichni, někteří vyčkávají
Ne všichni pekaři však následují příkladu velkých firem. Avšak ve většině případů jen dočasně. "Zatím jsme s cenami nehýbali, některé však zřejmě upravíme od prosince," připouští majitel pekárny ve Dvorci u Nepomuka Jan Pondělík. Ten drží ceny už zhruba šest let. "Ale za tu dobu samozřejmě podražily energie, pohonné hmoty, suroviny," vypočítává majitel pekárny. "Teď se aktuálně zvedla cena mouky. My máme ještě něco starých zásob, ale nově nakupujeme už dráž. To se někde projevit musí," říká Jan Pondělík.
Pro někoho je nákup pečiva jen otázkou několika málo rohlíků k snídani, někde však kupují stovky rohlíků týdně. A tam už můžou být desetihaléřové růsty cen znát. "Do konce roku počkáme, jak zvýšené ceny pečiva ovlivní náklady na stravování. Teprve poté rozhodneme, zda stravné od ledna zvýšíme," říká Olga Zíková, ředitelka mateřské školky U Saské brány v Rokycanech. Pokud by k úpravám cen došlo, pak by se jednalo o nejváše korunové položky. "Doposud rodiče platí na stravování dětí 25 korun na den. Předpokládáme, že by se poplatky zvýšily o korunu či dvě," dodává Zíková.
Zdražení pečiva zatím ve velkém nepociťují návštěvníci restaurací. "Rohlík léta stojí dvě koruny. Kvůli nynějšímu zdražení to měnit nebudu, není to tak velká položka," potvrdil Evžen Zavadil z restaurace U Šebestů v Plzni. Podobně zatím reaguje i většina jeho kolegů v oboru.Obavy z dalšího zdražování však samozřejmě mají i lidé, kteří nakupují pečivo jen pro vlastní potřebu. Třeba na vesnicích, kde je třeba jediný obchod a ceny jsou vyšší, než ve městech. "Už dříve stál v Hradišti na Chodsku, kam jezdím na chalupu, rohlík korunu padesát, další zdražení by bylo nepříjemné," říká Plzeňanka Jitka Novotná.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



