Pečivo výrazně podraží, kvůli nákladům
15.03.2006 | Aktuálně.cz
Až o čtvrtinu by mohly vzrůst v průběhu následujících dvou měsíců v ČR spotřebitelské ceny chleba, pečiva a dalších pekárenských výrobků. Potvrdil to na dnešním jednání představenstva Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů předseda svazu Stanislav Musil. Především kvůli růstu cen energií jsou podle jeho údajů prakticky všechny pekárny v Česku v červených číslech. Ceny zemního plynu se podle Svazu zvýšily o 25 procent a elektřiny o 13,5 procenta. Díky dlouhé letošní zimě vzrostly ale náklady za energie některým podnikům až o 60 procent.
"Podstatou pekárenské výroby je vnesená energie, a jakmile se změní její cena, okamžitě se to projeví v nákladech," zdůrazňuje Musil. Nejvíce energie se podle něj spotřebuje při výrobě chleba, jeden bochník se totiž peče celých 53 minut. Zvýšené energetické nároky plynou také z požadavků obchodníků, kteří stále ve větší míře objednávají mražené pekárenské výrobky. V celkových nákladech tvoří přitom podle Musila energetika zhruba 15 procent, mzdy zhruba 25 procent a suroviny přibližně 40 procent.
Právě mzdy jsou podle Svazu dalším důvodem, proč jsou pekaři nuceni přistoupit k úpravě cen. "Bez toho nejsme schopni dodržet například požadavky na minimální mzdu," tvrdí Musil. Dalším důvodem je pak nutnost vytvořit si alespoň minimální finanční zdroje na investice do rozvoje konkurenceschopnosti pekárenství v ČR. Pekaři totiž jako jeden z mála potravinářských oborů nemají nárok na podpory z ministerstva zemědělství s přispěním Evropské unie, neboť podpora pekárenství není součástí podmínek vstupu ČR do EU.
Poslední zvýšení cen chleba a pečiva proběhlo v listopadu roku 2003, od té doby spotřebitelské ceny těchto výrobků klesaly nebo stagnovaly. "Ve skutečnosti je to tak, že především klesly naše dodavatelské ceny, což ale spotřebitel vůbec nepoznal, protože marže obchodníků se zvýšila. Například když se zvýšily díky zrušení desetihaléřů a dvacetihaléřů ceny rohlíků z koruny na korunu padesát, nárůst cen od pekařů do obchodních řetězců zdaleka takové výše nedosahoval," konstatuje Musil.
Současná situace pekařů je každopádně podle Svazu neudržitelná. "Předpokládáme proto, že v průběhu dubna zahájí nejvýznamnější firmy v našem oboru jednání s obchodníky o úpravách cen pekárenského zboží," domnívá se šéf pekařů. V praxi by tak mohly ceny chleba a pečiva vzrůst počátkem května. Otázkou je samozřejmě, o kolik. Pokud se však měly ceny vrátit na úroveň roku 2003, mohlo by jít podle Musila o nárůst až o 25 procent.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



