Pekárenské výrobky v následujícím období zřejmě podraží
19.09.2003 | Hospodárske noviny
Pekárenské výrobky v následujícím období zřejmě podraží kvůli růstu cen obilí. Ty podle generálního ředitele Odkolka Ivana Fleka stouply o desítky procent a zdražování trvá. "Proto jsme rozhodnuti pokusit se o zvýšení cen v řádu několika desítek procent," prohlásil s tím, že rohlíky by mohly podražit o desetníky a chleba o koruny.
Delta pekárny podle výkonného ředitele Jana Jedličky nyní dostávají informace, že cena základní suroviny, mouky, se bude zvyšovat o pětinu. Firma proto začala uvažovat o zvýšení cen svých výrobků. Vzhledem k nízkým maržím u pekárenských výrobků pekaři nemají příliš kam sáhnout a zdražení musí přesunout dál, vysvětlil Jedlička.
"Je velice pravděpodobné, že v nejbližší době dojde k razantnímu zvýšení cen pekařských a cukrářských výrobků," potvrdil také generální sekretář Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislav Musil.
Ceny těchto produktů podle něj dlouhodobě neodpovídají cenám vstupů a neumožňují podnikům vytvářet dostatečné zdroje pro splnění podmínek, které vyžaduje vstup na trh EU. Od roku 1997 navíc čisté prodejní ceny, za něž prodávají pekaři odběratelům, neustále klesají. "Jakýkoli další nárůst vstupů bez bezprostředního dopadu do odbytových cen by ohrozil většinu výrobců v další existenci," uvedl Musil.
Český statistický úřad naposledy odhadl letošní sklizeň obilovin na 5,27 milionu tun, což znamená meziroční pokles o 14,3 procenta. Pokles produkce základních obilovin i řepky ovlivnila především nižší výměra osevních ploch ozimých plodin, jejich špatné přezimování a vysoké teploty s nedostatkem vláhy v letošním roce.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



