Pekaři a cukráři soutěží v Pelhřimově
17.10.2001 | Mladá fronta Dnes
Zejména výměnu zkušeností přináší každoroční soutěžní setkání pekařů a cukrářů. Letošní již sedmý ročník soutěže o tituly Český pekař roku a Český cukrář roku začala v prostorách pekárny Adélka v Pelhřimově včera ráno. Aktéry třídenního klání čeká předem stanovený počet úkolů. "Všichni soutěžící mají na splnění úkolů dvě šestihodinové směny. Ráno začali pracovat na prvních soutěžních výrobcích senioři, tedy pekaři a cukráři starší třiadvaceti let, odpoledne je vystřídají junioři," přiblížil rozsah soutěžní přehlídky odborných dovedností generální sekretář pořádajícího Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Stanislav Musil. Dnes čeká pětatřicet účastníků obdobně organizovaný druhý soutěžní den, zítra setkání vyvrcholí pekařskou variací na téma "Chléb - identita vaší země". Letos je zejména pekařská část soutěže přizpůsobena tomu, že nejlepší z Pelhřimova budou reprezentovat republiku na listopadovém semifinále mistrovství světa pekařů, které se pro sedm družstev ze střední a východní Evropy uskuteční v Olomouci. "Tam budeme na základě výsledků v Pelhřimově nominovat tříčlenné reprezentační družstvo, jejichž jednotliví členové budou předvádět své dovednosti v oborech jemné pečivo, chléb a speciální výrobky a konečně umělecký výrobek z chlebového těsta," poznamenal Musil. Podle předsedy pekařské odborné poroty Oldřicha Smrčka, nemusejí být o úroveň nejlepších českých pekařů obavy. "Na seniorech je vidět, že už mají zkušenosti, navíc jsou tady k vidění různé přístupy k řemeslu, někdo dává přednost tradičnímu pojetí, jiní vnášejí do pekařské profese nové nápady," uvedl Smrček. Posun zaznamenává i tuzemské cukrářství. "Kromě dortů, které už dříve opustily svoji tradiční podobu, získává prostor disciplína o nejatraktivnější výrobek. Čekáme, že nejeden ze soutěžících překvapí něčím výjimečným. Tady už rovněž můžeme hovořit o uměleckém cukrářství," odhadl výsledky práce cukrářů předseda příslušné poroty Milan Palásek. Letos se opět z celé republiky sešla nejpočetnější konkurence mezi pekaři v mladší kategorii, jichž soutěží dvanáct, o tři méně se představuje mezi pekaři-seniory. Cukrářů je v obou kategoriích shodně po sedmi. "Na poslední chvíli se několik původně přihlášených zájemců omluvilo. Pekařské a cukrářské provozy se často potýkají s nedostatkem pracovníků, někdy bohužel soutěžení musí jít stranou," dodal Stanislav Musil.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



