Pekaři a cukráři usilovali o tituly
19.10.2001 | Právo
Zvláštní kategorií - umělecký výrobek z pekařského těsta, v níž se utkali tři nejzručnější pekaři z České republiky - skončilo včera celostátní klání odborných dovedností pekařů a cukrářů, které od pondělí probíhalo v pelhřimovském mlýnsko-pekárenském a cukrárenském kombinátu Adélka. O tituly český pekař a český cukrář roku zde bojovaly čtyři desítky profesionálů z celé ČR - vítězové byli vyhlášeni až po uzávěrce tohoto vydání. Soutěž již po sedmé pořádal Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR, a s. r. o., Pekař a cukrář Praha. Jak uvedl generální sekretář svazu Stanislav Musil, soutěž je určena výhradně odborné veřejnosti a získané tituly mají zejména prestižní význam pro postavení v profesi. "Vítězové se mohou uplatnit jako mistři odborného výcviku ve svých mateřských závodech, jejich schopností samozřejmě dokáže využít šikovný majitel zařízení v rámci vlastní produkce. Pochopitelně jde i o vědomí vlastní hodnoty soutěžících," řekl Musil. Jak ale upozornil, mzda něco přes devět tisíc korun není jako nejnižší v potravinářských oborech příliš motivačním faktorem, a tak se stává, že občas i špičkoví pracovníci utíkají za lepším výdělkem k jiné profesi. "Je tu spousta noční práce, výrazné perspektivy obor nenabízí," konstatoval. V Pelhřimově se soutěžilo v obou oborech ve dvou věkových kategoriích, do a nad 23 let, a pro pekaře navíc bylo toto klání semifinálovou soutěží před olomouckým mistrovstvím pekařů z východní Evropy. Nominace odtud pak povede na dubnové mistrovství světa v Paříži v příštím roce. "Pekaři museli vyrobit čtyři druhy jemného pečiva a čtyři druhy chlebů, každý podle vlastní receptury. Zvláštní kategorií byl umělecký výrobek z pekařského těsta. Cukráři se odborné porotě předvedli šesti druhy dezertů, víceposchoďovým dortem a atraktivním výrobkem z cukru, karamelu či čokolády, který není určen ke spotřebě," dodal Musil.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



