Pekaři mezi sebou soutěží
20.11.2001 | Mladá fronta Dnes
Pekaři ze sedmi zemí střední a východní Evropy bojují v Olomouci o to, kdo z nich postoupí na mistrovství světa ve Francii.
Pekařské centrum České drožďárenské společnosti v Olomouci se proměnilo v kolbiště, na němž sedm pekařských týmů bojuje o postup do finále mistrovství světa, jež se uskuteční příští rok v Paříži. Semifinále pekařského mistrovství světa, které francouzská asociace pekařů a cukrářů pořádá již od roku 1992, se v České republice koná vůbec poprvé. "Během šesti hodin musejí pekaři upéct dva druhy jemného pečiva, speciální chleby a vyrobit uměleckou práci na téma Chléb: identita vaší země, jež musí mít rozměr jednoho metru krychlového," popsal úkoly Zdeněk Řehák z pekařského centra České drožďárenské společnosti, která je pořadatelem semifinále. Česká republika se šampionátu účastní poprvé. "V týmu jsou pekaři z Vysokého Mýta, České Lípy, Brna a náhradník z Pelhřimova, kteří před třemi týdny získali v českém finále titul Český pekař roku," uvedl Jiří Kostron z pekařského centra. Kromě ČR bojují o postup do finále ještě týmy Slovenska, Polska, Maďarska, Rumunska, Ukrajiny a Ruské federace. Do Paříže, kde se uskuteční světová výstava pekařů, cukrářů a labužníků Europain, může jet pouze vítěz semifinále. Výsledky budou známé již zítra. Česká drožďárenská společnost, která je členem francouzské skupiny Lesaffre, největšího světového výrobce droždí, vznikla v roce 1999 a vystřídala drožďárnu společnosti Seliko. Od května loňského roku funguje v podniku zkušební pekařské centrum, kde firemní specialisté testují vyrobené droždí a představují zákazníkům nové trendy v jeho používání. "Do modernizace technologií a vybudování pekařského centra jsme investovali desítky milionů korun," řekla vedoucí logistiky Pavlína Hartmannová. Firma zaměstnává 140 lidí a ročně vyrobí 10 tisíc tun droždí, které dodává do 80 procent tuzemských pekáren.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



