Pekaři zdraží o dvacet procent
25.10.2007 | iHNed.cz
Už za týden, od 1. listopadu, zdraží největší česká pekárenská firma United Bakeries zboží o dvacet procent. "Bude se to týkat jak rohlíků a housek, tak chleba," potvrdil včera Marko Pařík, šéf firmy.
Ta má v oboru rozhodující slovo, ovládá přes čtvrtinu trhu.
Zdražení plánuje i druhá největší pekárenská firma - Penam - ze skupiny Agrofert Andreje Babiše. "Rostoucí ceny pšenice, energií a mezd se musí promítnout i do pečiva," prohlásil ředitel Penamu Jaroslav Kurčík.
V jaké výši se promítne zdražení pekařů do konečných cen pečiva nebo chleba pro zákazníky, není zcela jasné.
Například klíčovým odběratelem United Bakeries je řetězec Ahold se supermarkety Albert a velkoprodejnami Hypernova. "Budeme se snažit dopad zdražení na zákazníky minimalizovat," říká mluvčí Aholdu Libor Kytýr.
Pařík říká, že jeho firma teď dodává rohlíky po devadesáti haléřích. Lidé je pak kupují zhruba o korunu dráž. Pokud od příštího týdne zdraží Bakeries o dvacetník, v obchodu by se to mohlo projevit i jen desetihaléřovým zdražením. Mluví proto také fakt, že pekaři drželi v uplynulých dvou letech ceny na stejné úrovni, ale obchodníci mezitím pečivo zdražovali.
Kytýr ovšem upozorňuje, že řetězce žádný velký "cenový polštář" nemají. "Zatímco v západní Evropě je marže prodejců pečiva až šedesát procent, u nás jen asi pětatřicet," říká.
Vedle pekařů chystají další růst cen i mlékárny, zejména u másla. Na světových trzích je totiž jak po mléku, tak po obilí velká poptávka.
I když tento boom odezní, zvýšené ceny pak budou obchodníci vracet dolů jen neochotně. U másla možná klesnou, ale pečivo i chléb už podle ekonomů nejspíš dražší zůstanou.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



