Pekaři zřejmě kvůli růstu cen obilí opět zdraží své výrobky
11.02.2004 | Hospodářské noviny
Pekaři zřejmě opět zdraží své výrobky. Od listopadové změny cen podle nich dál výrazně podražilo obilí, což se promítlo do ceny mouky. "Vypadá to, že budeme muset zdražit, ale zatím nevíme kdy přesně," řekl mluvčí Delta pekáren Jaroslav Pomp. Pekárenské firmy se přitom shodují v tom, že je při snaze ceny zvednout čeká obtížné jednání s obchodními řetězci. Také Odkolek podle generálního ředitele Ivana Fleka cítí silnou potřebu ceny zvednout. Firma doufá, že se jí to podaří přibližně do května. Zvýšení by ale nemělo být tak výrazné, jako v listopadu. Tehdy cena rohlíku na pultech stoupla asi o 50 haléřů na 1,50 koruny. Pekaři podle Fleka rohlík zdražovali asi o 15 až 20 haléřů, ale v obchodech se promítlo i zrušení desetníků a dvacetníků. "Teď se to může odehrát v řádu do deseti procent," uvedl Flek s tím, že zákazník změnu cen ani nemusí pocítit. Podmínkou ale je to, že se situace na trhu s obilím nedostane do krajních mezí, kdy by byl například nutný dovoz z Německa. V loňském roce podle Pompa pšenice po nízké sklizni podražila z 3100 korun až ke 4000 korun za tunu. Nyní již cena překročila 4500 korun a exportéři ji tlačí ještě výš, uvedl. V návaznosti na to zdražuje mouka, v jejíž ceně se cena obilí podílí 80 procenty. "Při měsíční spotřebě Delty 8000 tun mouky je zřejmé, že nárůst ceny této vstupní suroviny se bude podílet na růstu nákladů našich pekáren velmi dramaticky, řádově v desetimilionech korun ročně," uvedl výkonný ředitel Delta Pekáren Jan Jedlička. Zatímco některé okolní státy po loňské slabé sklizni ihned zavedly ochranářskou licenční exportní politiku, české ministerstvo zemědělství podle Pompa zaspalo. Návrh zabránit nežádoucímu nekontrolovanému vývozu obilovin přišel v době, kdy situace s domácími zásobami, zejména pšenice, je kritická, uzavřel mluvčí Delty. Nařízení, podle kterého Česká republika omezí do 30. dubna vývoz obilovin množstevními kvótami, schválila vláda minulý týden.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



