Pekařka: S velkými konkurenty bojujeme originalitou
21.07.2008 | Denik.cz
Mezi většími firmami zvučných jmen se na Pekařské sobotě ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm rozhodně neztratili jednotliví pekaři ani malé rodinné pekárny.
Jednou z nich byla i Miroslava Hlaváčová ze Stříteže nad Bečvou. Se svými většími konkurenty „bojuje“ zejména originalitou svých výrobků. „Co do velikosti klientely se s velkými pekárnami samozřejmě nemůžu měřit,“ přiznává pekařka. Zákazníky do své pekárny láká především na tradiční výrobky. „Myslím, že můžu říct, že máme moc dobré domácí frgály nebo vdolečky. Snažím se péct tak, jak to dřívě dělaly naše mamky například na oslavy a svatby,“ prozradila svůj recept Miroslava Hlaváčová.
Důležitý je podle ní také výběr ingrediencí. „Já se například vyhýbám jakýmkoliv umělým tukům. Dělám všechno z másla,“ vysvětlila pekařka. Také recepty na své pochoutky nehledá ve vyhlášených a známých kuchařkách. „Hledám spíše takové, podle kterých doma ženské běžně pečou a pak si je třeba na lístečcích předávají v práci,“ odhalila zdroj své inspirace Hlaváčová.
Aby její firma fungovala, musí se pekařka lidově řečeno „hodně ohánět“. V pekárně tráví každý pracovní den přibližně deset hodin. „Když ale peču na svatbu, oslavu nebo je třeba zrovna čas Vánoc, bývám v pekárně i v noci,“ přiznává Miroslava Hlaváčová.
Při Pekařské sobotě v rožnovském skanzenu se její výrobky v silné konkurenci rozhodně neztratily. „Byli jsme tu poprvé a vůbec jsme nevěděli, co máme čekat. Ale asi za dvě hodiny už jsme téměř neměli návštěvníkům co nabídnout. Zájem byl opravdu velký,“ pochvalovala si pekařka.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



