Pekařský virtuos stvořil z těsta i pražský orloj
31.10.2005 | Mladá fronta Dnes
Pekař Bohumil Kubíček, který pracuje v pekárně v Hrušové u Vysokého Mýta, si umí se svým řemeslem krásně hrát. Z těsta dokáže vyrobit šachy nebo historický pekařský automobil s do detailů vypracovanou dlažbou ulice a starými plynovými lampami. „Dneska je pekařina především průmyslovou záležitostí. Téměř všechno dělají stroje. Tyhle mé výtvory jsou kompenzací za to, co mi na ní chybí k tomu, aby to zase bylo řemeslo,“ usmívá se Kubíček.
Vestibul pekárny zdobí hned několik jeho výtvorů. Například do detailu vypracovaná věž orloje na Staroměstské radnici v Praze se zvěrokruhem, apoštoly a některými detaily kamenické výzdoby. „Všechno z těsta neuděláte, proto jsem musel některé drobnosti vynechat. Žádné barvy v těstě nepoužívám. Speciální dekorativní těsto pouze pražím, abych dostal potřebný odstín. To, co postavím, musí i několik týdnů schnout, než to mohu upéci,“ vysvětluje pekař.
Na zdech ve vestibulu pekárny jsou rozvěšeny diplomy, které už Bohumil Kubíček za své výtvory získal. Návštěvník jich napočítá celkem deset. „Mohlo by jich tu být víc, ale máme malý vestibul,“ poznamená s úsměvem vedoucí pekárny Bohumil Štanglica.
Pekař - umělec si vybírá pro svá malá dílka různé náměty. „Někdy mě prostě napadne udělat šachy, jindy si stáhnu nějaký obrázek z internetu. Naposledy mě inspiroval obraz, kolem kterého jsem léta chodil v práci ve vestibulu. Je na něm stará pekařská dílna a já si ji střihnul z těsta,“ říká Kubíček.
Vytvořit model situace, kterou zachytil malíř na plátně, trvalo Kubíčkovi tři měsíce. V temné dílně na něm panuje čilý ruch. Několik figurek pekařů a pekařek pracuje u díže s těstem, další sází bochníky chleba do pece a nešikovný učedník právě upadl s vědrem mléka. Všechno to působí velice starosvětsky a velice živě. Dojem to udělalo i na porotu na pekařské soutěži v Pelhřimově. Bohumil Kubíček od ní získal první místo a v pekárně si nyní lámou hlavu nad tím, kam pověsí jeho nejnovější diplom.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



