Penam investuje v Pekárně Klimentov 25 miliónů
18.06.2008 | Agris
Společnost Penam zahájila v Pekárně Klimentov u Mariánských Lázní investice ve výši 25 miliónů korun. Informovala o tom mluvčí společnosti Agrofert Holding Jitka Adamčíková s tím, že cílem investic je zvyšování kvality výrobků a budování distribuční sítě pro strategické pokrytí severozápadu Čech.
Dlouhodobým cílem společnosti Penam je podle ní stát se jedničkou na českém a slovenském pekárenském trhu s celoplošnou distribuční sítí. „Cesta k vedoucí pozici na trhu vede přes silnou pozici v regionech a kvalitní distribuční sít. Proto investujeme do rozvoje pekárny v Klimentově, která pro nás znamená strategické pokrytí severozápadu Čech. Navíc má velmi dobře vybudovanou distribuční síť a především unikátní výrobkové portfolio, jehož součástí jsou speciální chleby ale i legendární Lázeňské oplatky,“ vysvětluje investiční záměr Jaroslav Kurčík, generální ředitel společnosti Penam.
Modernizace pekárny byla nutná, neboť stávající technologie již byla zastaralá a nevyhovující současným potřebám a standardům značky Penam. „Pekárna nebyla schopna na původních výrobních zařízeních produkovat stabilně standardní kvalitu. Stroje byly již značně staré a nedostatečně servisované,“ vysvětluje Jiří Réda, ředitel Pekárny Klimentov. Investice ve výši 25 miliónů korun byla zahájena generální opravou kynárny na lince běžného pečiva a opravou pece, instalací stabilizátoru kvasů na chlebové lince a nové, moderní počítačky běžného pečiva.
„Připravujeme opravu etážové pece a nové, lité podlahy v prostoru výroby. Největší investicí bude nová linka na rohlíky včetně dávkování surovin a nového systému moučných sil. Do jednoho roku plánujeme také změnu technologie výroby chleba, rozšíření expedičních prostor a výměnu nákladních vozidel,“ popisuje jednotlivé investice Jiří Réda. „Jedním z nejbližších kroků je rovněž zavedení systému HACCP,“ dodává.
Penam majetkovým vstupem a investicemi do západočeské pekárny potvrzuje svoji dlouhodobou strategii rozšířit působnost z Moravy také do Čech. V této souvislosti otevřel Penam na podzim 2007 velkokapacitní pekárnu Zelená louka v Herinku u Prahy.
Pekárna Klimentov patří od dubna 2007 pod hlavičku Penam. Zaměstnává 157 pracovníků a je průmyslovou pekárnou s kontinuálními výrobními linkami na chléb (kromě tradičního také speciální chleby jako Litevský, Uhlířský a Žitný), pečivo a jemné pečivo. Mezi speciality patří ruční výroba lázeňských oplatků (s náplní čokoládovou a mandlovo-oříškovou). Pekárna Klimentov disponuje vlastním výrobním zařízením a distribuční sítí, kterou zajišťuje vlastní dopravou. Zboží dodává do okruhu jednoho sta kilometrů, do okresů Cheb, Sokolov, Tachov, Karlovy Vary, Plzeň, Domažlice.
Společnost PENAM, a.s. se sídlem v Brně je druhým největším výrobcem pekárenských, mlýnských a těstárenských produktů. Ve dvanácti pekárenských provozech, čtyřech mlýnech a jedné těstárně zaměstnává přes dva tisíce zaměstnanců a vyrábí více než tisíc druhů produktů. Své výrobky exportuje zejména na Slovensko. PENAM, a.s. podniká i na Slovensku, kde je se 22 procenty druhou největší pekárenskou společností.
Kontakt pro další informace:
AGROFERT HOLDING, a.s.
Jitka Adamčíková, tisková mluvčí, +420 606 772 011,
e-mail: jitka.adamcikova@agrofert.cz
www.agrofert.cz
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



