Penam otevřel první automatizovaný pekárenský provoz v ČR
20.11.2007 | Agris
Společnost PENAM, a.s., patřící do skupiny Agrofert Holding, dnes slavnostně otevřela první automatizovanou pekárnu v České republice. Náklady na výstavbu velkokapacitního pekárenského provozu s názvem Zelená louka dosáhly 169 milionů korun, dalších 305 milionů Penam investoval do špičkových výrobních technologií. Provoz zaměstná 120 lidí a bude zásobovat Prahu chlebem a nebaleným pečivem.
Zahájení provozu pekárny v těsné blízkosti Prahy představuje další významný krok Penamu stát se jedničkou na českém a slovenském pekárenském trhu. „Nedávno proběhla akvizice pekárny KLS Klimentov u Mariánských lázní a koupi dalších dvou až tří pekáren plánujeme,“ představil nejbližší plány Penamu v Čechách generální ředitel společnosti Jaroslav Kurčík.
Zelená louka, která byla během necelých dvou let vybudována v Herinku u Prahy, je u nás první nově postavenou pekárnou od roku 1989 a současně jedinou, která využívá při výrobě plně automatizovaných procesů. Ty umožňují výrazné zrychlení výroby, nejvyšší hygienické standardy a prodloužení trvanlivosti výrobků. „Počítač automaticky řídí celý proces přípravy těsta přes hnětení a odpočinutí až po vyklopení připraveného těsta do děličky a jeho dopravu,“ popsal moderní proces výroby pečiva Jaroslav Kurčík. „Hodinová produkce celkem čtyř linek je dva tisíce kusů chleba, padesát tisíc kusů rohlíků a kolem dvou a půl tisíc vek,“ dodal Kurčík.
Kromě pečiva denní potřeby nabídne Zelená louka také špičkové, technologicky náročné produkty, jakými jsou například chleby se sedmidenní trvanlivostí. „Sledujeme trendy na trhu, především v oblasti zdravé výživy. V budoucnu plánujeme rozšířit výrobní portfolio Zelené louky právě o tento typ produktů,“ uvedla marketingová ředitelka Penamu Hana Kamińska.
Kontakt pro další informace: Ing. Hana Kamińska, Ředitelka marketingu PENAM, a.s.
Tel.: +420 323 668 180
Fax: +420 323 668 199
E-mail: kaminskah@penam.cz
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



