Perníkářka oživuje staré lidové tradice
24.11.1999 | Mladá fronta Dnes
MF Dnes 24.11.1999
Perníkárka oživuje staré lidové tradice
Náchod - Úpická perníkárka Markéta Vránová predstavila behem pondelního semináre v Náchode tradicní postupy pri výrobe perníku. "Pecivo bylo soucástí ruzných rodinných obradu. Jen v období od Dušicek do Vánoc bychom jich napocítali nekolik. K pecivu se vázala spousta zvyku," ríká šestatricetiletá žena, která spojila dovednost kucharky se zájmem o historické koreny remesla. Staré perníkárské postupy hledá v muzeích, radí se s ostatními perníkári, hlavne však sama experimentuje.
(tu)
Další články v kategorii Potravinářství
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)
- Zlevňování potravin skončilo (15.05.2024)
- Brambory meziročně podražily skoro o polovinu. Klesá zájem o ty ve slupce (15.05.2024)
- Nealkoholické pivní mixy COOL se rozrůstají o novou generaci COOL+ s funkčními benefity (15.05.2024)
- Stahování párku od výrobce z Vysočiny kvůli obsahu listerií (15.05.2024)
- Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk a plánuje stavbu výrobního závodu (15.05.2024)
- Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum (14.05.2024)
- Státy EU schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, budou platit omezení (14.05.2024)
- Cukrovar Vrbátky loni zvýšil zisk na 117,6 milionů, firma chystá dividendy (14.05.2024)
- Ministerstvo zjednoduší dovoz potravin, omezí administrativu (13.05.2024)