Perníkářka oživuje staré lidové tradice
24.11.1999 | Mladá fronta Dnes
MF Dnes 24.11.1999
Perníkárka oživuje staré lidové tradice
Náchod - Úpická perníkárka Markéta Vránová predstavila behem pondelního semináre v Náchode tradicní postupy pri výrobe perníku. "Pecivo bylo soucástí ruzných rodinných obradu. Jen v období od Dušicek do Vánoc bychom jich napocítali nekolik. K pecivu se vázala spousta zvyku," ríká šestatricetiletá žena, která spojila dovednost kucharky se zájmem o historické koreny remesla. Staré perníkárské postupy hledá v muzeích, radí se s ostatními perníkári, hlavne však sama experimentuje.
(tu)
Další články v kategorii Potravinářství
- Řízek jedině z masa. Rostlinné alternativy čekají změny (08.12.2025)
- Pivovar Krakonoš mírně zvedl výstav na 95.077 hl, zisk mu klesl na 25 mil. Kč (08.12.2025)
- Aperol míří do Ameriky. Italský výrobce chce dobýt trh milovníků piva (08.12.2025)
- České značky vítězí. Zákazníci stále častěji sahají i po domácích potravinách (05.12.2025)
- FAO: Světové ceny potravin třetí měsíc klesly, sklizeň obilovin bude rekordní (05.12.2025)
- Pořadatelé oznámili jména šesti finalistů soutěže Vinařství roku (05.12.2025)
- Meziroční inflace zvolnila na 2,1 procenta (04.12.2025)
- Plíseň, která bila do očí. V provozovně KFC se našla v čokoládových muffinech (04.12.2025)
- Ceny másla jsou na letošním minimu, jde o zmražené zásoby s končící trvanlivostí (04.12.2025)
- SZPI zavřela dva sklepy Tanzbergu Mikulov kvůli plísním, vinařství je už neužívá (04.12.2025)

Tweet



