Pěstitelé hub jsou pod stále větším tlakem levné konkurence z Polska
12.06.2017 | ČT 24
Polská konkurence sráží produkci žampionů a hlívy v Česku. Největší pěstírna hlívy ústřičné v Kojátkách na Vyškovsku dokonce zvažuje, jestli se vyplatí v produkci pokračovat.
Rudolf Ryzner ví velmi dobře, co houby potřebují. Pěstuje je už 50 let. Nejdříve žampiony, pak hlívu. Nyní však zvažuje, že v Kojátkách skončí i s ní.
Při rozhodování, co dál, musí odhadnout, jaký bude odbyt, jaké ceny zboží i jak se bude vyvíjet cena lidské práce. A hlavně, jak vzdorovat konkurenci z Polska, která má od svého státu řadu výhod.
„Stát za ně například platí sociální a zdravotní pojištění. Z těchto důvodů odpadla spousta českých drobných pěstitelů a i velcí pěstitelé jsou v problémech,“ říká předseda Svazu pěstitelů jedlých hub Ivan Jablonský.
S tím se setkává také Jana Mejzlíková, která už pět let podniká „ve farmářských bedýnkách“. Nabízí výhradně lokální produkty a má jen jediného místního dodavatele hlívy. Kdyby zkrachoval, neví, jestli by sehnala nového.
Z desítek velkých pěstíren, které u nás byly v 90. letech, zůstaly jen čtyři, včetně té v Kojátkách.
Ve finančních problémech jsou podle asociace v podstatě všichni tuzemští pěstitelé. Hrozí tak, že označení země původu Česko, po kterém zákazníci nejčastěji sahají, bude v obchodech stále vzácnější.
AUTOR ČT24zdroj: ČT24Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



