Pivaři začínají objevovat pivotéky a pivní galerie
06.08.2007 | Mladá fronta Dnes
Milovníci pěnivého moku začínají objevovat nové chuti a stále častěji touží po nových pivních dobrodružstvích. Právě proto se v poslední době daří malým pivovarům. Navíc začínají vznikat první pivotéky a pivní galerie, kde je možné ochutnat různé vzorky.
Olomoucká Schweitzerova ulice se možná stane nejpopulárnější třídou místních milovníků pěnivého moku. Kromě několika restaurací se v ní totiž před časem usídlila první hanácká pivotéka.
Zájemci si v ní mohou koupit kromě zlatého nápoje s pěnou i destiláty vypálené z piva, výčepní sklo či pivní suvenýry.
"Myšlenka otevřít pivotéku nás napadla loni na podzim - jak jinak než u piva. Název samozřejmě vychází s vinotéky, které jsou už v Česku běžné," uvedl spolumajitel obchodu Pavel Knitl.
Zákazníkům zatím nabízí devět druhů zlatavého moku z produkce pivovaru Černá Hora, mezi nimiž nechybějí pivní speciály, například pivo s přísadou medu. Návštěvníci pivotéky si mohou v obchodě pořídit několik druhů destilátu, který je vypálený ze 12stupňového a 14stupňového piva.
"Nabídku chceme postupně rozšiřovat. Stejně jako nyní ale budeme nabízet jen ty druhy piva, které se neprodávají v supermarketech. Máme zájem o regionální pivovary, které vaří kvalitní české pivo," podotkl druhý se spolumajitelů provozovny Jiří Štrajt.
První hanácká pivotéka nabízí pěnivý mok ve skle, PET lahvích a sudech.
Podle Knitla v současné době roste poptávka po PET lahvích. "Je to vlastně moderní způsob chození pro pivo do džbánku," usmál se Knitl.
Doplnil, že obchod nenavštěvují pouze muži. "Jednou přišla paní s tím, že chce manžela naučit pít pořádné pivo. Teď k nám už chodí pravidelně," řekl Knitl.
Zatímco klasických vinoték je v česku celá řada a jejich počet se zvyšuje, pivoték zatím funguje málo. Například v Praze-Holešovicích je od roku 2001 v provozu obchod s příznačným názvem Pivní galerie. Na jaře byla otevřena pivotéka v pražském hypermarketu Hypernova.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



