Pivařům zůstanou značky Starobrno a Hostan
30.11.2001 | Denik.cz
Pivovary Starobrno a Hostan Znojmo ani po ohlášené fúzi nechystají sjednocení sortimentu a zachovají na trhu obě značky zvlášť. Vedení firem rovněž nepřipravuje žádné převedení výroby piva ze Znojma do Brna. Spojení mají schválit na jaře 2002 valné hromady obou pivovarů a cílem nové skupiny je mít na jihu Moravy největší podíl. Sdělila to společnost Starobrno.
Pro obchodníky fúze znamená rozšíření sortimentu a možnost vzájemné výměny pivních specialit. Oba pivovary získaly prestižní ocenění České pivo 2001 v kategorii ležáků a výčepních světlých piv. Očekávaný roční obrat nové skupiny má být 800 až 900 miliónů korun a společný výstav asi 800.000 hl piva a dalších 100 tisíc hektolitrů limonád.
Znojemský Hostan byl spolu s pivovarem ve Vyškově a pivovarem Černá Hora na Blanensku posledním malým podnikem na jihu Moravy. Letos v červenci měl téměř shodný výstav jako loni, a to mírně přes 124 tisíc hektolitrů. Tržby za stejnou dobu dosáhly 107 miliónů Kč. Celkový letošní export pivovaru se meziročně nezmění a zůstane na 6500 hektolitrech.
Výrobní kapacita Starobrna je zhruba 700 tisíc hektolitrů za rok a průměrně je pivovar vytížen z 82 procent. V loňském roce firma vystavila necelých 569.000 hektolitrů piva, z nichž 21.600 hektolitrů exportovala. V roce 1999 přesáhl výstav 620.500 hl a vývoz činil téměř 21.600 hektolitrů. Nejvíce vyrobilo Starobrno 663.500 hektolitrů v roce 1997, kdy byl export piv zhruba 36.500 hektolitrů.
Sloučením získá nová skupina čtyř- až pětiprocentní podíl na českém a zhruba čtvrtinový podíl na jihomoravském trhu.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



