Pivní turisté mají spasit malé pivovary
27.09.2001 | Zemské noviny
Malé pivovary, za které se považují výrobci s výstavem do 200 tisíc hektolitrů ročně, si chtějí udržet své místo na českém trhu. Jeden z projektů, které teď promýšlejí, je pivní turistika. "Chceme nalákat turisty, aby k nám přijeli nejen za dobrým pivem, ale i za neopakovatelnou domácí atmosférou malých pivovarů, kterou jinde nenajdou," řekl včera Ivo Štorek, ředitel Pivovaru Černá Hora. Svaz se nesmiřuje se se špatnými vyhlídkami, které se pivovarům předpovídají, a chce využít všech možností k zachování jejich existence. Rozhodl se využít všech zákonných prostředků k tomu, aby pro malé výrobce piva ochránil tržní prostředí. V minulých dnech vznikla pracovní skupina, jež pracuje na legislativě pro ochranu trhu. "Musí být jasně určeno, co se smí a co ne. Třeba co se považuje za dumpingové ceny, jaké může být vybavení hospod a další věci," řekl Jiří Fusek, prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů. Podle něj nemají malé pivovary na trhu jednoduchou pozici. Ceny výrobků nemohou růst takovým tempem, jakým se ročně zvyšují ceny surovin, rostou náklady na energie, vodu nebo čištění odpadních vod. "Šetříme náklady, abychom neudělali z národního nápoje luxus. Nikdy nemůžeme přeskočit ceny velkých pivovarů," uvedl s tím, že vyšší cenu si mohou dovolit jen u speciálních piv. Malé pivovary navíc budou pod velkým tlakem se vstupem do Unie. "Čistírny odpadních vod musejí odpovídat evropským normám, potrubí pro výrobu musí být nerezové, a to vše stojí peníze," dodal.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



