Pivo bude od února dražší, často i o korunu
23.01.2002 | Mladá fronta Dnes
Pivo bude od února dražší. Zvýšení cen totiž oznámily obě největší tuzemské pivovarské skupiny: Plzeňský Prazdroj i Pražské Pivovary. Ostatní výrobci zatím vyčkávají. Skupina Plzeňského Prazdroje zdraží všechny své značky piva, maximálně však o korunu za půllitr. Pražské pivovary budou zvyšovat ceny v průměru o sedm procent. Jak se to projeví u jednotlivých druhů piva? Například půllitr čepovaného prémiového piva Pilsner Urquell by měl stát 13,90, což je o korunu více než doposud. Rovněž o korunu vzroste cena lahvového Prazdroje na 16,90. Mluvčí skupiny Plzeňského Prazdroje Jaroslav Pomp řekl, že ve zdražení se odráží situace na českém pivním trhu a je v něm zahrnut růst cen energií a vstupních surovin. Pokud jde o výrobky Pražských pivovarů, pak například lahvový ležák Staropramen podraží o 11,5 procenta. Spotřebitelé tak za půllitr v průměru zaplatí zhruba 13,80 místo současných 12,40 koruny. Z lahvových piv stoupne také cena Braníku o 6,4 procenta. Lahvová desítka Staropramen bude stát v průměru zhruba 9,30 místo původních 8,40 koruny. Zdraží ovšem i sudová piva. "Jde o ceny na nezávislém trhu, konečná cena tedy záleží na samém obchodníkovi," zdůraznila mluvčí firmy Simona Krautová. I ona vysvětluje zdražení stoupajícími náklady na výrobu.
Příklady zdražení (1/2 litru, v korunách):
Plzeňské pivovary nová cena
Pilsner Urguell (sudové) + 1 Kč 13,90 Kč
Prazdroj (lahvový) + 1 Kč 16,90 Kč
Gambrinus (sudová desítka) +0,50 Kč 8,90 Kč
Gambrinus (lahvový) +0,60 Kč 9,50 Kč
Pražské pivovary nová cena
Staropramen (lahvový ležák) +1,40 Kč 13,80 Kč
Staropramen (lah. desítka) +0,90 Kč 9,30 Kč
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



