Pivo řezané limonádou? Krušovice říkají ano
02.11.2001 | Hospodářské noviny
Velké tuzemské pivovary zatím o produkci pivních specialit hlavně z důvodu konzervativních spotřebitelů neuvažují
Pro vysoké prodeje pivních specialit je nutná silná reklama, která však značně zvyšuje cenu těchto nápojů.
Tuzemské pivovary začíná lákat produkce specialit, které zatím nacházely oblibu především v západních zemích. První vlaštovkou je zřejmě Královský pivovar Krušovice, jenž se od příštího roku rozhodl pod názvem Radler vyrábět mírně alkoholický mix piva a limonády. Konkurenti Krušovic o podobné strategii neuvažují.
"I když víme, že tuzemský trh je velmi konzervativní, rozhodli jsme se začít Radler vyrábět. Prostě věříme tomu, že by mohl mít úspěch," řekl mluvčí krušovického pivovaru Vlastimil Bradáč. Bližší informace zatím odmítl sdělit, uvedl jen, že nápoj bude na trh distribuován v plechovkách. Podle podnikového časopisu Krušovic je Radler "oblíben v mnoha zemích hlavně mezi mladými lidmi".
Lídr tuzemského trhu, Plzeňský Prazdroj, o výrobě podobných nápojů neuvažuje. "Český pivař je velmi konzervativní, tato oblast by měla být parketou především malých pivovarů," domnívá se mluvčí Prazdroje Jaroslav Pomp. Jeho firma například nedávno ukončila výrobu speciálního piva pod názvem Prior, jehož roční prodej činil jen něco málo přes dva tisíce hektolitrů.
Marketingový ředitel Pražských pivovarů Marek Tovaryš míní, že podobné produkty představují určitý módní trend a že jejich budoucnost je poměrně krátkodobá. "Ale při dobře provedeném marketingu výrobku může i v relativně krátkém období určité zisky vytvořit. Nyní však výrobu něčeho podobného neplánujeme," řekl Tovaryš. "Pro dosáhnutí vysokých objemů prodejů módních výrobků potřebujete silnou reklamu. Avšak ta u stále poměrně nízkoobjemového produktu předpokládá jeho vysoké marže, a to bude vyžadovat vysokou cenu," dodal.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



