Pivo vaří v Náměšti. Teď si v Neředíně otevřel Jadrošovu krčmu
30.09.2018 | Denik.cz
Není to tak dávno, co Radek Jadrníček doma v garáži v Náměšti na Hané experimentoval s prvními ležáky a dnes patří mezi elitu - letos exceloval na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích.
Bodoval s tmavým Jadrošem a bronzovou získal i jeho polotmavý Kotelník.
Před dvěma týdny si teprve jednadvacetiletý sládek splnil další „pivní“ sen – dobyl Olomouc, kde otevřel první Jadrošovu krčmu.
S podnikem a pěnivým mokem má velké plány.
„Teď se ale chystáme na svatého Václava. Svrchně kvašený speciál, který nabídneme, ten musí ochutnat každý pivař. Je vynikající!“ lákal oceňovaný sládek.
Jak se stane, že malý rodinný pivovar z Náměště na Hané otevře vlastní hospodu v Olomouci?Snil jsem o tom dlouho. A pak to přišlo ráz na ráz. Viděl jsem inzerát, že v Neředíně je k mání hospoda. Sedli jsme do auta a vyrazili. Zájemců bylo více, ale přišlo nám to jako zajímavé místo, tak jsme do toho šli.
Vznikla Jádrošova krčma?
Stylově.
Lidé si pivo pochvalujíV Olomouci si lidé mohou dopřát pivo ve stovkách podniků. Jak se chcete prosadit?Otevřeno máme dva týdny a odezva nás mile překvapila. Lidé si pochvalují pivo a kdo nás a naše pivo už dobře zná, přijde a řekne, že je rád, protože se k nám dostal v létě na kole a v zimě autem na pivko nemohl. Dokonce jeden starší pán, už byl u nás několikrát, nadšeně popisoval, že o Jadrníčkovi hodně slyšel, ale nemohl se dostat do Náměště, až jsme mu otevřeli hospodu 100 metro od bydliště. Za taková slova jsme moc rádi.
Čím chcete prorazit? Máte nějaký koncept? V Náměšti okouzlí útulné, až domácí prostředí. Tady?Na prostředí a atmosféře stavíme dlouhodobě. Chceme, aby se u nás hosté cítili příjemně, pohodově. Snažíme se předávat dobrou náladu, úsměv. Ale co věřím, že bude průlom, tak chystáme tankové pivo. Půjdeme tímto směrem. Jako jediný minipivovar v Olomouckém kraji, který bude mít v Olomouci tankové pivo.
Dobré pivo se točí do mokré skleniceChutná pivo v krčmě stejně jako v Náměšti?Sládek pivo vaří, hospodský ho dělá. To je pravda. Zakládám si na tom, aby chutnalo stejně. V Olomouci jsem teď denně a lpím na tom, abychom nefiltrované, nepasterizovaného pivo čepovali v nejvyšší kvalitě. Poklad je provozní v krčmě, která naše pivo dobře zná a má ho ráda. Všechno funguje, jak má. Jsme dobrý tým.
Jaké vlastnosti má dobré pivo?Dobré pivo se hlavně má načepovat do mokré sklenice, musí mít krásně hutnou pěnu. A jak se upíjí, krásně kroužkuje až do posledního hltu.
Chutná vám pivo bez pěny?Ne. Už jsou i u nás tyto speciály, které se točí bez pěny. Já jsem zastáncem českého ležáku s pořádnou pěnou.
Že pivo dělat umíte, ocenili i odborníci. Letos jste získali dvě ceny v soutěži Zlatá stuha. Motivuje vás to?Obrovsky. V takové konkurenci? Je to ohodnocení, že to děláme dobře a impulz do další práce pro všechny, kdo milují poctivé české pivo.
Kolik vaříte druhů?Pět.
Na svatého Václava, jenž je od dob Karla IV. patronem českého piva, se už chystáte?Už se těšíme! Tentokrát jsme si dali obzvláště záležet. Nachystali jsme hned dva svatováclavské speciály: Jadroň, což je polotmavý medový speciál a Australský divoch, což je pšeničné pivo, svrchně kvašený speciál nachmelený australským chmelem. Je to hodně hořké pivko s velmi zajímavou chutí. Doporučuji všem pivařům, když budou mít možnost, ať přijdou, protože je to hodně zajímavé pivo. Vynikající!
Jadroň je s medem?Ano. Toto je spodně kvašený speciál, polotmavý, do kterého jsme dali včelí med.
Kde vidíte budoucnost českého piva? Říká se, že čeští pivovarníci se vrátí k jednoduchým pivům, českým ležákům. K pitelnosti. Souhlasíte?Je boom svrchně kvašených piv, ale je to dočasná věc. Lidé to chtějí ochutnat, špičkový speciál je zaujme, ale každý zůstane u klasiky, českého ležáku. Kvalitního piva, u kterého rád posedí celý večer. Český ležák je český ležák.
Další články v kategorii Potravinářství
- Extrémní počasí ohrožuje potravinovou bezpečnost v EU, říká nová zpráva Komise (25.04.2024)
- Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce (24.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout (24.04.2024)
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- ČSÚ: Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka (23.04.2024)
- Obaly na ovoce z papíru i želé kostky. Firmy hledají alternativy k plastům (22.04.2024)
- Vědci sestavili rodokmen kávy arabica, je starší než Homo sapiens (22.04.2024)
- Teplé počasí hospodám pomohlo. Přesto musí lidé počítat se zdražováním (22.04.2024)